Når damene tar makten

Den beste meetoo-filmen ble laget for snart 40 år siden.

“Hold de ekle hendene dine borte fra meg. Jeg har vært ærlig med deg fra den dagen jeg begynte her, og jeg har holdt ut med klypingen og stirringen og løpingen etter meg rundt skrivebordet, for jeg trenger denne jobben. Men dette er den siste dråpen!”

Nei da, dette er ikke et utdrag fra en av de mange mediesakene i kjølvannet av #meetoo-kampanjen det siste halve året, men  en replikk fra en spillefilm som ble laget så langt tilbake som i 1980. 9 to 5 med Dolly Parton, Lily Tomlin og Jane Fonda er blant skattene i klassikerkassa hos Netflix denne vinteren, historien om tre kvinnelige ansatte i et grått kontorlandskap, den gang slike landskaper var møblert med skrivemaskiner, fasttelefoner og faks.

Doralee Rhodes (Parton) er sjefens sekretær som ingen på kontoret liker fordi alle tror hun ligger med han. Judy Bernly (Fonda) er en nyskilt husmor i sin aller første jobb som blir tatt hånd om av Violet Newstead (Tomlin), leder for kontorstaben og på vei mot en forfremmelse – i hvert fall tror hun det selv.

Det var Jane Fonda selv som sørget for å få 9 to 5 laget, gjennom sitt nystartede produksjonsselskap. Foto: 20th Century Fox.

Beklageligvis for de tre kvinnene er sjefen deres en gigantisk drittsekk. Han mister kontorrekvisita på gulvet sånn at han kan se ned i Doralees utringing mens hun plukker dem opp og inviterer henne med på konferanse utenbys for å forsøke å få henne til sengs (konferansen finnes ikke). Han ber den overkvalifiserte Violet daglig om å hente kaffe til han og gir forfremmelsen hun håper på til en mann med fem års mindre erfaring enn henne. Når hun protesterer, svarer sjefen ganske enkelt: Spare me the women’s lib crap. 

Sjefens kone (Marian Mercer) kommer på besøk idet han (Dabney Coleman) forsøker å nedlegge sekretæren sin (Dolly Parton) for ørtende gang. Bare en helt vanlig dag på kontoret. Foto: 20th Century Fox.

En dag tumler disse tre kvinnene sammen på bar, drikker et par drinker, røyker en joint og begynner å legge spektakulære planer for sjefens undergang. Det er opptakten til tre tindrende sekvenser hvor hver og en av dem fantaserer om hvordan de skal ta hevn – Judy vil plaffe han ned, Violet forgifte kaffen hans, men det er Doralees henvtokt som er det mest tankevekkende. Hun vil ganske enkelt behandle sjefen slik han har behandlet henne. Det er en slående scene rett og slett fordi den virker så fremmed for oss både i virkelighetens arbeidsliv og på film  – en kvinnelig sjef som sier til en mannlig ansatt: “For en deilig parfyme du har på deg. Den blir jeg tent av, hva heter den?”

Jane Fonda og Lily Tomlin bak skrivebordet. Manusforfatteren bak 9 to 5, Patricia Resnick, gjorde research hos filmselskapets eget forsikringsselskap og baserte handlingen delvis på historier hun hørte der. Antagelig kunne ha funnet vel så mange historier hos filmselskapet selv, det vet vi i dag. Foto: 20th Century Fox.

Det er Violets plan som ved et ulykkestilfelle blir til virkelighet. Idet hun henter kaffekopp nummer fem hundre heller hun ved en feiltagelse rottegift i koppen i stedet for suketter, fordi emballasjen nærmest er identisk. Sjefen faller av stolen. Han blir kjørt til sykehuset i all hast. Herfra og ut må de tre damene ta i bruk alle sine kreative evner for å komme seg ut av uføret de har havnet i.

En forgiftet sjef, et råttent arbeidsmiljø og en ødelagt støtfanger – her gjelder det å tenke raskt. Foto: 20th Century Fox Film Corp.

9 to 5 var en kjempesuksess allerede da den kom ut, og er flere ganger blitt kåret til en av filmhistoriens beste komedier. Den fremsetter poengene sine med satire og besk humor, noe som gjør den svært virkningsfull, samtidig som den leker seg fritt med virkemidler fra andre filmsjangre (Bambi gjør blant annet en gjesterolle). Ikke på noe tidspunkt synes kvinnene synd på seg selv eller setter seg ned og venter på at en mann skal redde dem – tvert i mot er samtlige menn i filmen tafatte dumskaller som ikke vet sitt eget beste. I en tid da det stadig etterlyses sterke hovedroller for kvinner er det nærmest sensasjonelt å se tre damer i førtiårene som fikser garasjeporter, reparerer støtfangere og tar ledelsen i enhver situasjon.

Så fort damene får sjansen, setter de i gang en rekke likestillingstiltak på arbeidsplassen som sikkert virket utopiske i 1980. Dessverre gjør flere av dem fortsatt det i dag. Foto: 20th Century Fox.

I 2009 ble 9 to 5 musikal på Broadway, ført an av Dolly Partons listetopper med samme navn. Patricia Resnick, som skrev manuset til filmen, fortalte til magasinet Rolling Stone at hun ble intervjuet av flere journalister i forbindelse med premieren. De mannlige begynte alle med det samme spørsmålet: “Ingen av disse disse problemene er et tema i vårt samfunn i dag. Hvordan skal dagens kvinner relatere seg til denne historien?”

I dag vet vi svaret.

9 to 5 er tilgjengelig på Netflix og i iTunes. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *