Tingenes hemmelige liv

Noen ganger er det deilig å ødelegge ting. Andre ganger følges det godt å sette dem i stand. I Kate McIntosh’ kunstinstallasjon Worktable kan du gjøre begge deler.

Her om dagen gikk jeg opp å garasjeloftet i familiens feriehus i Värmland, et sted hvor gjenstander stort sett kommer for å dø. Her legger vi alt vi ikke har bruk for, men som vi likevel ikke får oss til å kaste; arvegods, barndomsminner, møbler vi synes er stygge nå, men hei, man vet aldri. I fjor kjøpte jeg en liten skrivestue i Frankrike, og fordi jeg ikke har noe særlig penger til å møblere den med gikk jeg opp på loftet for å se om det var noe her som kunne brukes. Fangsten besto blant annet av en lampefot i keramikk som jeg tok med meg inn i huset og umiddelbart begynte å få følelser for. Da jeg prøvde å skru den på, oppdaget jeg at den ikke virket, men da hadde jeg allerede bestemt hvor i stuen i Frankrike den skulle stå og nektet å gi meg. Jeg skrudde fra hverandre sokkelen, tok med foten til en lampebutikk i Arvika og kjøpte nye byggeklosser. Litt senere hadde foten både ny ledning, sokkel og bryter. Å, for en styrking av selvfølelsen!

Kate McIntosh jobber med både installasjoner, teater, video og performance. Hun er en av grunnleggerne av SPIN, en kunstnerdrevet produksjon- og forskningsplattform i Brussel. Foto: Black Box teater.

Kunstinstallasjonen Worktable av den newzealandske kunstnere Kate McInstosh spiller på mange av de samme ideene om hvor deilig det er å klare å fikse ting, men også hvor godt det kan føles å ødelegge dem. Installasjonen, som du kan besøke i Grønlandsleiret i Oslo i løpet av de to kommende ukene og som er en del av Oslo Internasjonale Teaterfestival, inviterer publikum inn i flere rom hvor du finner både verktøy og instrukser for å delta. I det første rommet skal du velge deg en gjenstand som du vil ødelegge ved hjelp av dine egne kreative metoder: Du kan knuse den, brekke den, skru den fra hverandre eller plukke den i stykker. Gjenstandene kan være alt mulig: En teddybjørn. En skrivemaskin. En vase. En sko. Når du er ferdig, tar du tingen med deg til neste rom, som er fullt av vrakgods. Her skal du velge en annen ting som noen andre har ødelagt og forsøke å reparere den. Denne tar du med til det siste rommet, som er fylt med ting som besøkende har satt i stand etter beste evne.

Hvor langt vil vi gå for å redde en gjenstand? Det er blant annet noe du får anledning til å gruble over i Kate McIntosh’ installasjon Worktable.

Kate McIntosh har sagt at installasjonen skal få oss til å tenke over hva som er avfall, verdien av gjenstander, hvordan vi konsumerer, hvordan det føles å ødelegge noe eller å løse et problem andre har skapt. Men så er det jo slik med publikumsinvolvering at vi ikke alltid tenker like godt som kunstneren vil. Det kan faktisk hende vi sitter der og tenker på hva vi skal ha på oss samme kveld. Men ok, da jeg satt og skrudde på min egen lampefot tenkte jeg faktisk ganske mye på hvorfor jeg gjorde akkurat det. Utstyret fra lampebutikken viste seg å koste 200 kroner, i tillegg måtte jeg kjøpe ny skjerm. Kunne jeg ikke like godt kjøpt en lampe til 39 kroner på Ikea? Jo, jeg kunne det, men den ville ikke vært like fin. Den ville heller ikke båret i seg historier fra min egen familie, og den ville kommet med en bruksanvisning, som nå nærmest føles som å jukse. Dessuten: Jeg var blitt glad i lampefoten. Den fikk et slags sjelsliv der jeg satt og pimpet den opp.

Alt dette og enda mer får du anledning til å tenke over hvis du besøker Worktable på Grønland i Oslo til uken. Alternativt kan du tenke på helt andre ting, og bare herpe og skru. Det gjør godt det også.

Worktable, Grønlandsleiret 18. fra kl 14.00-19.00 9.-11. mars og 16.-18. mars. Det arrangeres en egen Worktable for Kids fra kl. 12-15.mars, se tidspunkt på blackbox.no

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *