Fem favoritter i New York

Gode senger, god kaffe og Hollywood-stjerner på teater. Blant annet.

The Jane Hotel

Hvis du liker å bo på hoteller med kremfarget interiør, frokostbuffet og kjempesvære orkideer i resepsjonen, så er ikke dette stedet for deg. Men hvis du, i likhet med meg, helst vil bo i en Wes Anderson-film, så er The Jane perfekt. Ikke forvent et knirkefritt opphold – jeg opplevde én vannlekkasje og en fullstendig egenrådig radiator da jeg sov her sist uke –, men til gjengjeld får du omgivelser med masse sjarm og karakter.

captain_s_cabin_3_march_2010_grid_12
Dette er kanskje det eneste hotellet i verden hvor jeg kan skeie ut med det dyreste rommet. Captain’s cabin er den største romtypen på The Jane og den eneste med eget bad. Foto: The Jane Hotel

Dessuten er det rimelig: Rundt 1500 kroner natten, litt avhengig av sesong, for et sentralt plassert hotell på Manhattan to kvartaler fra Whitney-museet og The High Line i ett av byens koseligste nabolag. Vil du dele bad med andre, er det enda billigere. The Jane var en gang et hjem for sjømenn, og de minste rommene er fortsatt innredet som små lugarer, men selv de har badekåper, tøfler og baderomsprodukter fra den lokale såpekokeren C.O. Bigelow Apothecaries. Blir du trøtt i beina, kan du låne en av hotellets skranglete sykler og humpe bortover brosteinen i Greenwich village, helt gratis.

thejanenyc.com

The Ethel Barrymore Theatre

Da jeg var barn og forestilte meg hvordan et teater skulle se ut, var det omtrent som The Barrymore. Her er lag på pag med plysj, gullmaling og svære lysekroner, men i dag er denne Broadway-institusjonen vel så kjent for alle stjernene som har stått på scenen her. Det var her Marlon Brando spilte i en Sporvogn til begjær i 1947 (en så utmattende opplevelse at han aldri orket å spille teater igjen ) og det var her Philip Seymour Hoffman gjorde sin siste Broadway-rolle i En handelsreisendes død bare to år før han selv døde – for øvrig den mest innbringende forestillingen i teaterets historie.

Barrymore
Marlon Brando og Jessica Tandy i Tennessee Williams En sporvogn til begjær på The Barrymore i 1947. Philip Seymour Hoffman som Willy Loman i Arthur Millers En handelsreisendes død i regi av Mike Nichols i 2012. Foto: The Schubert Organization

Frem til midten av mars kan du se Cate Blanchett spille hovedrollen i et stykke skrevet av ektemannen Andrew Upton. Det er basert på et av Anton Tsjekhov første litterære forsøk, funnet i en bankboks etter russerens død og aldri oppført i hans tid. Når man ser stykket, tenker man at det kanskje burde blitt liggende i bankboksen, men samtlige av skuespillerne er fenomenale og Upton leverer masse kvikke enkeltreplikker. Dessuten: Hvor ofte får du anledning til å se Cate Blanchett danse på bordet foran øynene på deg mens hun heller vodka over seg selv?

image
Cate Blanchett, Richard Roxburgh og de andre kollegene i The Sydney Theatre Company har fest på scenen i The Present på The Barrymore til 19. mars. Foto: Joan Marcus

shubert.nyc/theatres/barrymore

La Colombe Coffee Roasters

Denne kaffeen var en ny oppdagelse jeg dumpet borti på vei til forelesninger ved New York University sammen med medstudenter fra BI. Hver morgen gikk jeg forbi Lafayette Street-filialen av kjeden som har sin opprinnelse i Philadelphia, og som er et sånt sted hvor kaffe ikke bare er kaffe, men også kunst og kultur.

La-Colombe-Lafayette-Sprudge-174-Edit
La Colombes filial i Lafayette Street ved New York University. Gikk forbi, måtte gå inn, fant kjempegod kaffe.

“America deserves better coffee” er kjedens credo, og etter å ha hørt en lang rekke desillusjonerte medieprofessorer snakke om hjemlandets politiske klima gjorde det godt med litt stå på-viljen på kaffebønnens vegne. La Colombe har åtte filialer i New York, til glede for alle oss som bare er sånn passe begeistret for Starbucks.  Tro meg, brygget til disse folkene er uendelig mye bedre.

Colombe
La Colombe startet i Philadelphia og har nå filialer i Boston, Chicago og New York. Serviset, derimot, er håndlaget i Italia. Foto: La Colombe

lacolombe.com

The Morgan Library

Morgen er ett av disse navnene som stadig dukker opp når du går omkring i New York, i likhet med Vanderbilt, Rockefeller, Carnegie og Astor. Velstående familier som i løpet av flere generasjoner har vært sentrale i å bygge opp byen både i bokstavelig og kulturell forstand. Pierpont Morgan var en rik bankmann som bodde sammen med familien sin på Madison Avenue og som etterhvert opparbeidet seg en så stor samling av sjeldne bøker, praktbøker og kunst at han måtte bygge et eget hus til dem.

11. East Room_South East View
Mr. Morgans bibliotek rommer bøker fra det 16. til det 20. århundre i tre etasjer. Trappene som fører opp til mezzaninene er elegant skjult bak bokhyllene. Foto: The Morgan Library

Selve biblioteket er fullstendig overdådig og koselig på samme tid, og like ved ligger Mr. Morgans kontor, også det fylt med bøker og med vegger kledd i rød damask. I 2006 åpnet en utvidelse av museet tegnet av Renzo Piano som bandt sammen bygningsmassen og bidro med fire nye utstillingsrom hvor programmet som regel tar utgangspunkt i litteratur – i vinter er en av utstillingene viet Emily Dickinsons liv og diktning. Den åpnet dessverre fem dager etter at jeg dro, typisk nok.

Morgan
Et portrett av Mr. Morgan selv henger over peisen i arbeidsrommet hans som er kledd i rød silkedamask. Til høyre, Renzo Pianos utvidelse av museet, blant annet med nytt inngangsparti og nye utstillingsarealer. Foto: The Morgan Library

themorgan.org

McNally Jackson

Dette er min favorittbokhandel i hele verden. Det er et sted hvor digitale kjøpsanbefalinger ikke finnes – når jeg kommer inn her vet ikke de som jobber her noen ting om hva jeg har handlet før eller hva jeg kunne finne på å plukke med meg, og godt er det. I stedet fremhever de det de liker. Jeg oppdager alltid noe nytt på bordene her, og rusler alltid ut med en liten pose. I tillegg er kafeen et kjempefint sted å lese eller å skrive – bortsett fra at det fort blir veldig fullt fordi alle andre også synes det.

McNally Jackson Cafe EBM and Upstairs credit Yvonne Brooks 3591a
Hos McNally Jackson får du kjøpt bøker, kaffe, kaker og skrivesaker. De publiserer bøkene dine også, hvis du betaler dem for det. Foto: Yvonne Brooks

Sist jeg var her og etterlyste en bok ble jeg fulgt ned i kjelleren av en veldig hyggelig dame som gravde den frem for meg. Først da jeg hadde dratt, innså jeg at det var eieren, Sarah McNally, som hadde hjulpet meg. Jeg hørte nylig at bedrifter ofte mister opptil halvparten av omsetningen når eierne forlater dem. Det at Sarah McNally fremdeles sitter i informasjonsskranken i sin egen butikk kan kanskje forklare hvorfor den fortsatt går så det suser.

McNally Jackson Cafe credit Yvonne Brooks
Kaffeen på McNally Jackson med boklamper i taket. Sist jeg var her måtte jeg snu fordi lokalet var fylt til siste veggflis. Ikke bare min favoritt, med andre ord. Foto: Yvonne Brooks.

mcnallyjackson.com

Oppslagsbilde: Takbaren på The Jane Hotel.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *