Å gjøre så godt man kan

Manchester by The Sea er en flott start på filmåret.

Forrige gang regissør Kenneth Lonergan laget film, ble den elsket av kritikerne, men et mareritt for regissøren selv, som måtte kjempe seg gjennom en rettssak for å få presentere den som han ville. Lanseringen ble utsatt i flere år, som kanskje er noe av grunnen til at mange ikke engang har hørt om Margaret med Anna Paquin i hovedrollen – inkludert meg selv frem til i går. På vei for å se Manchester by The Sea, en av fjorårets mest kritikerroste amerikanske filmer, kom jeg til å tenke på regissørens fine debutfilm You can Count on me, som jeg så for flere år siden. Kvelden i går gikk med til å se den enda finere Margaret. Likevel: Manchester by the Sea er i mine øyne det beste Lonergan har laget til nå.

yuucgng17
Usedvanlige filmer om vanlige folk. Det er det filmskaper Kenneth Lonergan lager. Her er Lee (Casey Affleck) vendt hjem for å ta hånd om sin døde bror og støter på ekskona Randi (Michelle Williams). Foto: Universal Pictures

Denne gangen handler det om Lee Chandler, en fåmælt mann midtveis i livet som jobber som vaktmester i en boligblokk i Boston. Han kaster søppel, skuffer snø og overhører folks telefonsamtaler mens han staker opp doen deres eller prøver å fikse en vannlekkasje. En dag får han en telefon om at broren hans er på sykehus. Innen han kommer hjem til hjembyen Manchester, er broren død. Etterhvert viser det seg at Lee er blitt utpekt som verge for nevøen Patrick, som er 16 år gammel og som har mistet kontakten med moren sin. Det er en oppgave Lee verken forstår eller ønsker seg, av grunner som etterhvert blir mer og mer åpenbare for oss.

mjquyeu21
Gjennom en rekke tilbakeblikk får vi vite hva som har fått Lee til å forlate hjembyen, her sammen med broren Joe (Kyle Chandler) som får beskjed om at han har en sjelden hjertesykdom. Foto: Universal Pictures

Det hender jeg hører romaner omtalt som “filmatiske”, og jeg har sikkert brukt den beskrivelsen selv, men her er det motsatt: Å se Manchester by the Sea føles noen ganger som å lese en bok. Mye av det som fortelles er tilbakeskuende på samme måte som en romankarakter tenker tilbake i tid, og denne sammenflettingen av det gamle og det nye er sømløs og imponerende, ikke minst i skildringen av historiens mest rystende hendelse. Lesley Barbers musikk, ispedd en god dose Händel, er et fantastisk akkompagnement til dramatikken.

ynwaqqn19
Storebror har vunnet Oscar to ganger, men 2017 ser ut til å bli Casey Afflecks store år.

Michelle Williams viser hvor mye en skuespiller kan få til i løpet av noen ganske få scener, spesielt i én mye omtalt sekvens som er fullstendig hjerteskjærende å se på. Men i all hovedsak tilhører filmen Casey Affleck, som virkelig viser hva som bor i ham. Han har ikke mange ansiktsuttrykkene å spille på som den emosjonelt uttømte Lee, men det siver stor menneskelighet og umenneskelig smerte ut gjennom steinansiktet.

commfdw13
Lucas Hedges som Patrick og Casey Affleck som Lee i Manchester by the Sea.

Nå høres det ut som om alt bare er trist og leit i denne filmen, og det er det jo ikke. Spesielt Lucas Hedges, som spiller Patrick, bringer mye varme og humør inn i alt alvoret og det er særlig forholdet mellom Lee og nevøen som gjør at ermet på genseren er temmelig vått når rulleteksten drar seg oppover. Manchester by the Sea er en film om mennesker, og særlig menn, som gjør så godt de kan. De gjør det med få ord og mye øl, og det er virkelig fint å se på.

Manchester by the Sea har premiere 6. januar. Margaret kan leies i iTunes. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *