Smittsom begeistring

En av fjorårets mest uventede og inspirerende kultur opplevelser var kunst- og motefestivalen Uncontaminated. Denne uken arrangeres den for andre gang

Festivalen smatt plutselig inn i kulturkalenderen fra sidelinja, satt i gang av et par entusiaster som hadde bodd i utlandet og vendt hjem med en ønske om å få i gang en skikkelig samtale omkring mote, kunst og medier i Norge. Nå har Hilde Pettersen Reljin og Rita Mostrøm Larsen samlet nettverket sitt for andre gang, helt uten offentlig støtte må jeg legge til, men med samarbeidspartnere som Canon, Microsoft og Snøhetta og ikke minst bydelene Tjuvholmen og Aker Brygge. Faktisk var noe av det fineste med fjorårets festival hvordan den tok disse bydelene i bruk – det å kjøre heis opp fra Aker Brygges nyfeide handlegater og plutselig befinne seg på et råloft hvor det hang en utstilling mellom ventilasjonsrørene og betonggulvet. Følelsen av å nesten være i en annen by, eller i det minste i en helt annen del av denne byen.

photo-prop-layered
Photo Prop Layered av den amerikanske fotografen Charlie Engman som besøker festivalen.

Også i år er det et norsk navn med stor internasjonal prestisje som topper plakaten, nemlig Bjarne Melgaard, tett fulgt av en av sine samarbeidspartnere, kunstneren, frisøren og Warhol-vennen Bob Recine. Men for å være ærlig: Det er jo alle de kunstnerne man knapt har hørt som er det virkelig spennende. Flere av dem deltar i panelsamtaler på Latter fredag, hvor blant annet motemagasinenes fremtid og digitaliseringen av kunsten diskuteres (for så vidt samme tema som i fjor, men med nye mennesker). I tillegg vil Recens Paper-redaktør Elise By Olsen lede en samtale om ungdomstid med utgangspunkt i dokumentarfilmen All This Panic av Jenny Gage og Tom Betterton, som vises torsdag under festivalen. Legg til 13 Pop up-utstillinger på åpningsdagen, og du har et ganske fullstappet program.

7q9a7788-mov-10_10_40_15-still003-copy
“Kanskje den ærligste filmen som er laget om det å være tenåringsjenter”, skrev magasinet i-D om Jenny Gage og Tom Bettertons film All this panic.

Ett av høydepunktene tror jeg blir kollektivutstillingen på fredag, hvor et knippe utenlandske fotografer kommer til Oslo for å vise bildene sine. Mange av dem har jobbet seg gjennom den vanlige merittlisten av mote- og kulturmagasiner – Another Magazine, ID, Dazed & Confused, Vogue – samt en hel del kjente merkevarer og designere. Det er imidlertid de mer personlige prosjektene som vises frem her.

nora-morales-in-las-pozas
Nora Morales in Las Pozas av Amanda Charchain.

Fotografene kommer fra hele verden: 23 år gamle Lea Colombo fra Sør-Afrika som er blitt omfavnet av motepressen i Paris, den ukrainske duoen Synchrodogs som ble oppdaget av kleskjeden Urban Outfitters på Facebook og spanske Isabella Martínez som til daglig jobber i et reklamebyrå i Barcelona, og som nå har over 700.000 fotofans på Instagram. Legg til kanadisk-ungarske Petra Collins og amerikanerne Amanda Charchain, Arielle Chiara og Charlie Engman, og du har en temmelig variert følge-med-på liste hvor alle jobber i grenselandet mellom det kunstneriske og det kommersielle. Som er nettopp det landskapet Uncontaminated styrer samtalen inn mot, i år som i fjor. La oss sørge for å holde den i gang.

Uncontaminated Oslo Fashion Art Festival arrangeres fra 12-15. oktober. Se program her. Panelsamtalene på fredag streames her.  Oppslagsbilde: Hidden by Synchrodogs.

2 thoughts on “Smittsom begeistring

  1. Hei! 🙂 Jeg er superfan av Two Hands Clapping! En av få gode kilder for kulturnyheter her i landet. Har du noen andre favoritter når det gjelder nettsteder for kultur, både nasjonalt og internasjonalt?
    Hilsen Klara

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *