Sex og skilsmisse

Sist vi så Sarah Jessica Parker i en tv-serie handlet det mye om å finne en mann. Denne gangen handler det om å bli kvitt ham.

Jeg må innrømme at bare det å se knitre-logoen til HBO etterfulgt av ansiktet til Sarah Jessica Parker fortsatt gir meg gåsehud. Så mye betydde de seks sesongene av Sex & Singelliv for meg, og sikkert millioner av andre kvinner med meg. Da serien ble avsluttet, gråt jeg som om jeg hadde mistet min beste venn og i lang tid etterpå føltes tv-kvelden tom og meningsløs (dette var i gamle dager, da vi så på tv). Da de første episodene av Parkers nye tv-serie landet i innboksen, kunne jeg ikke vente. Plutselig hadde jeg tilbrakt halve arbeidsdagen foran flatskjermen.

Og det er nettopp Sarah Jessica Parkers ansikt det begynner med. I badespeilet, nesten uten sminke, et eldre og mer erfarent ansikt. Ektemannen kommer inn med en lufttett boks og forteller at siden datteren har forskanset seg på badet i første og kona, altså hun, aldri kommer seg ut av badet i andre har han gått på do i en boks i garasjen. Han går ut og lukker døren. Hun viser ham fingeren.

4-div_110_cb_021716_009
Sarah Jessica Parker spiller Frances i tv-serien Divorce, mens ektemannen Robert spilles av Thomas Haden Church som mange vil huske som en av filmhistoriens kåteste brudgommer i filmen Sideways. Foto: HBO

Det beste med Divorce er at det er en tv-serie som handler om voksne folk. Ikke om å prøve den ene kjæresten etter den andre i tjueårene, men om hva som skjer etter at man har slått seg ned med den ene mannen som passet greit nok, fått de barna man skal ha og plutselig er blitt 50. Så må jeg bare legge til at femtiåringer kan oppføre seg mer tullete og umodent enn tjueåringer, det er bare alt som omgir dem som er mer komplisert. Det er nettopp det Divorce handler om.

Frances bor sammen med mannen sin og to barn i Hastings, en liten småby nord i staten New York. En gang bodde hun på Manhattan (et slags nikk til Parkers forrige serie), nå har hun ofret bylivet til fordel for forstadslivet i villa hvor hun kan følge tenåringene til skolebussen i nattkjolen. Fordi mannen hennes Robert er i ferd med å starte eget firma, har hun tatt seg en godt betalt, men ganske kjedelig jobb for å være familiens hovedforsørger. Det hun egentlig drømmer om er å drive galleri.

7-div_102_cb_111715_146-1
Mad Men-skuespiller Talia Balsam spiller Frances’ venninne Dallas, som selv er skilt og kommer med velmenende, men også brutale råd.

Om denne tv-serien har noe som helst til felles med Sex & Singelliv så er det at den er nådeløst ærlig. Det var lett å tenke at det var all sexpraten som gjorde førstnevnte så oppsiktsvekkende, i virkeligheten var det noe annet – en form for emosjonell nakenhet som handlet om å ønske seg en å leve sammen med som elsker de tingene en elsker ved seg selv. Divorce åpner med noen nokså absurde, nærmest outrerte scener, men mykner etterhvert og beveger seg inn i det samme, såre landskapet. Humoren er svartere, latteren mørkere, og treffsikre replikker flyr inn og ut av munnen på et knippe nydelige skuespillere.

div_102_cb_111615_010
Garderoben er atskillig mer nedtonet for Sarah Jessica Parkers rollefigur denne gangen, hovedsakelig funnet i vintage- og secondhand-butikker på østkysten av USA. Foto: HBO

Serieskaper Sharon Horgan har sagt at hun ikke bare har ønsket å skildre en skilsmisse fra innsiden, men også alt kaoset som omgir den, med kyniske advokater, fåmælte tenåringer, svigerforeldre i fornektelse og klønete, men velmenende venner. I bunn og grunn handler Divorce om å spørre seg selv: Hva er et godt liv for meg? Og om å tørre å utforske svaret, selv om det utløser et helt skred av både følelser og advokatsalærer.

Divorce har premiere på HBO Nordic 10. oktober

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *