Livet i kompaktformat

Et helt liv klemmes inn på 130 sider i en av fjorårets store boksuksesser i Tyskland.

I Paolo Sorrentinos Gullpalme-nominerte film Youth søker Lena (Rachel Weisz) trøst hos faren (Michael Caine) på et spahotell i de sveitsiske alpene. Her blir hun etter hvert kjent med en skjeggete, rar mann. Han fremstår nærmest som en fjellgeit blant de fasjonable gjestene, men viser seg å være et velkomment nærvær. Det jeg ikke visste da jeg så filmen, var at mannen spilles av Robert Seethaler, som det siste året er blitt langt mer kjent som forfatter enn skuespiller. Romanen Et helt liv, som er Seethalers store gjennombrudd, har ligget et år på Der Spiegels bestselgerliste, er blitt nominert til The Man Booker Prize og så langt oversatt til 13 språk. Også den foregår i alpene. Nå foreligger den også på norsk – en helt nydelig oversettelse, må jeg legge til, av Ute Neumann.

bvz-e874_2278_etheltliv_forside_rgb

Slik tittelen antyder rommer dette flaket av en bok én manns liv fra fødsel til død. Andreas Egger er født på tampen av første århundre og kommer som fireåring til landsbyen i alpene hvor han skal leve det meste av livet. Her blir han plassert hos morens svoger, hans eneste gjenlevende slektning. Oppdragelsen skjer gjennom hardt arbeid og tidvise piskeslag, og ved ett tilfelle får Andreas så mye bank at han blir halt for livet. Men han er sterk også. ”I fjellsiden er det bare jeg som går rett,” poengterer han når han søker jobb.

Gjennom kompakte, nøye utmålte setninger følger vi Andreas i hans forsøk i kjærligheten, i krig og fred, idyll og uvær, idet det moderne samfunnet vokser frem omkring ham. I hans tilfelle, i form av store skianlegg som han selv er med på å bygge. Men Andreas står hele tiden på siden av dette; han tar ikke selv aktivt del i velstanden han er medskaper til . Livet hans foregår ute i naturen, i tankene, gjennom små gjøremål og store, opprivende hendelser.

seethaler-robert-c-urban-zintel-2
Foto: Urban Zintel

Hva er et fullverdig liv? Den siste tiden er det kommet flere bøker som synes å stille dette spørsmålet – John Williams Stoner blir naturlig nok i omtrent hver eneste anmeldelse av Seethalers bok. Andreas Eggers liv er tilsynelatende enkelt, men likevel innholdsrikt. ”Han hadde bygd et hus, han hadde sovet i utallige senger, i fjøs, på lasteplan, og til og med i en russisk trekasse i noen netter. Han hadde elsket,” oppsummerer han i boken. ”Han husket ikke hvor kan kom fra og til syvende og sist visste han heller ikke hvor han skulle. Men årene imellom, det som var livet hans, kunne han se tilbake på uten anger, med en sprukken latter og mektig undring.”

Et helt liv av Robert Seethaler. Forlaget Press, oversatt av Ute Neumann.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *