Hverdagslykke på landet

Aldri hadde jeg trodd at en bok om sauedrift kunne være så morsom å lese.

I Storbritannia er det nok ikke vanlig at en litterær meditasjon over natur, familie, tradisjoner og sauehold blir en bestselger. Slikt er vi derimot godt kjent med i Norge –her ser vi både saktegående tv og leser bøker om stabling av ved med stor entusiasme. I det perspektivet har James Rebanks erindringsbok Sauebondens liv alle forutsetninger for å finne et stort publikum her til lands. Det fortjener den også. Maken til nydelig bok er det lenge siden jeg har lest.

CpVWrKCWAAAHcM3
I tillegg til å være forfatter og sauebonde er James Rebanks også en ivrig fotograf og har gitt ut en illustrert utgave av boken sin. Foto: James Rebanks.

James Rebanks er tredje generasjons sauebonde på en gård i Lake District, et område av England som allerede er omskrevet i romantiske vendinger av en rekke forfattere. Sauebondens liv er derimot ikke romantisk litteratur, men en jordnær fortelling om dagliglivet på en sauegård. Innimellom beskrivelsene av klipping, gjetning, tørking av høy og stelling av lam vever Rebanks inn historien om sin egen familie, om landskapet han har vokst opp i og betydningen av manuelt arbeid.

Co1bJ0aWgAAfeR0
Foto: james Rebanks

Lake District er i dag ett av England mest populære turistområder, med over 15 millioner besøkende årlig. Samtidig er det også hjemstedet til en lang rekke bønder. Rebanks beskriver hvordan han som guttunge får bli med tilreisende slektninger fra byen på fottur i hjemtraktene med guidebok og kart. Ikke har han riktig turutstyr, slik som dem, og ikke vet han hva fjellene de skal gå på heter. Han ser hjemstedet med nye øyne, usikker på hva det betyr.

CpfdOgvWEAE2RZo
Foto: James Rebanks

Rebanks egne beskrivelser av landskapet er holdt i en fullstendig usentimental og hverdagslig tone. I dag er han blitt en slags folkehelt i England og har over 80 000 følgere på Twitter, men han er samtidig digitalsamfunnets perfekte motsats. Dypest sett handler fortellingen hans om verdier – om akademikerens ideer om samfunnsutvikling sammenlignet med bondens eldgamle tradisjoner. Jo visst tilpasser bonden seg og tar i bruk nye metoder for å møte markedets etterspørsel, likevel er det som om tiden står stille omkring ham. Du kunne ha hentet innen viking til fjellene våre, skriver Rebanks, og han ville forstått hva vi gjør og det grunnleggende mønsteret i driften vår.

CprUv6IWIAAJw2V
Foto: James Rebanks

Å lese Sauebondens liv føles omtrent som å klatre opp på en åsside og se ut over et stort og åpent landskap. Den gir deg både ro og perspektiver. Det er ikke en følelse det er umiddelbart lett å omsette, men her er den altså, mellom to permer.

Sauebondens liv. Fortellinger fra den engelske landsbygda av James Rebanks. Press forlag, oversatt av Hege Mehren.

2 thoughts on “Hverdagslykke på landet

  1. Titta gärna på http://www.spilldmjolk.se
    En svensk bok i samma genre.

    Om en melkebonde och en hel bransch i kris… mycket ärlig och verklighetsnära. Pendlar mellan skratt och gråt och ger läsaren en unik inblick i hur det känns för en bonde att kanske vara den sista brukaren av mark som släkten hävdat i generationer…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *