Et museum det er verdt å kjøre langt for

Sveitsiske Peter Zumthor har tegnet et helt nytt museumsanlegg ved de nedlagte sinkgruvene utenfor Sauda.

Det har en aura av noe internasjonalt over seg, de tre bygningene som så vidt er synlige fra riksvei 520 mellom Sauda og Hellelandsbygda i Ryfylke i Rogaland. Veien her er svingete og bratt, og vi har kjørt i flere timer fra Stavanger. Når de brunsvarte byggene på påler i åssiden åpenbarer seg, føles det neste eksotisk, men det kan like gjerne være fordi prosjektet har vært trukket frem i flere internasjonale medier, blant annet magasinet Wallpaper og flere anerkjente designnettsteder. Arkitekten bak det hele, sveitsiske Peter Zumthor, er heller ingen hvem som helst. En perfeksjonist og et petimeter, skal vi lese mellom linjen i lokalpressen. Prosjektet, som er en del av Nasjonale turistveger, er flere år forsinket med en budsjettsprekk nesten like stor som juvet det er plassert ved. Men pytt. Når Allmannajuvet åpner offisielt i september, er alle glade, og med god grunn.

Fredrik Fløgstad3
Bærekonstruksjonen står på utsiden av bygningene til det nye minnemuseet ved Allmannajuvet. Foto: Fredrik Fløgstad/Statens vegvesen. Arkitekt Peter Zumthor & Partners.

Reisende i sommer-Norge har, som oss, kunnet ta en sniktitt på kafébygget og de svært forseggjorte toalettene (noe man ikke skal kimse av når man er på veien) allerede fra juni av. I all sin designprakt har bygningene også noe stoisk og industrielt over seg, i en del av landet med lang industrihistorie hvor gruvene har spilt en sentral rolle. Historien til gruvedriften i Allmannajuvet ble imidlertid kort. Gruvene var bare i bruk mellom 1881 og 1899, skjønt 12 000 tonn med sinkmalm ble dratt ut av fjellet her av over 160 mann. Men prisen på sink endret seg og det var dyrt å hente den ut. Dermed ble gruvene nedlagt etter bare 18 års drift.

Slije Lena Løken
Det nesten ferdige museumsbygget og stien inn mot gruvene i Allmannajuvet i mai i år. Foto: Silje Lena Løken/Statens vegvesen. Arkitekt Peter Zumthor & Partners.

De fire bygningene som til sammen utgjør minnemuseet klamrer seg delvis til eksisterende steinstrukturer som står igjen etter gruvedriften. De gamle bygningene er for lengst revet, men lever videre i utformingen av de nye. Her ligger bærestrukturen utenpå huset i form av tykke tømmerstokker, mens taket passende nok er av sink. Interiøret i de fire bygningene – servicebygget, kafeen, museet og inngangen til gruvene – er like mørke inni som de er utenpå. I kafébygget gjør det utsikten enda mer fremtredende. På menyen står en kjøttsuppe inspirert av den samme maten som gruvearbeiderne spiste, noe som er en sympatisk idé, skjønt den fire lags sjokoladekaken vi fikk servert til dessert neppe hører med til historien. I september står museumsbygget klart og til neste år starter også de guidede turene innover i gruvene for alvor.

010249 (1)
Foto: Fredrik Fløgstad/Statens vegvesen. Arkitekt Peter Zumthor & Partners.

Dette er ikke første gang Peter Zumthor bidrar til prosjektet Nasjonale turistveger. I Vardø sto han bak Steilneset sammen med kunstner Louise Bourgeois, et minnesmerke over hekseprosessene som ble åpnet av dronning Sonja i 2011. Museet i Allmannajuvet er dessuten bare en av flere opplevelser langs Ryfylkets nasjonale turistvei. Omtrent tjue minutter før du kommer til gruvemuseet kan du stoppe ved Svandalsfossen, som faller ned mot og under veien (forbered deg på en liten dusj når du står der). Et nytt trappeanlegg tegnet av Helge Schjelderup fra Arkitektkontoret Schelderup & Gram tar deg et lite stykke opp i fossen, før du fortsetter på en gammel steintrapp nesten helt mot toppen. Til sammen 540 trinn – en ypperlig måte å strekke litt på beina på etter en lang kjøretur. Turistvei Ryfylke er dessuten kantet med en lang rekke idylliske rasteplasser, gitt av været holder, da.

008454 (1)
Via en helt ny trapp kan du gå nesten helt til toppen av Svandalsfossen på Nasjonale turistveger Ryfylke. Foto: Helge Stikbakke/Statens vegvesen

De til sammen 18 turistvegene, som i stor grad er finansiert av Statens vegvesen, er blitt et helt unikt prosjekt som bare gjør det å feriere i eget land enda mer attraktivt. Blant de nye attraksjonene åpnet, i tillegg til Allmannajuvet, et helt nytt utsiktpunkt ved Gaualarfjellet i mai i år, hvor du kan stå på en “tunge” som stikker ut over fjorden og som gir deg følelsen av at du nærmest svever. Også områdene ved Skjerfsfossen i Hardanger og Væringsfossen på Hardangerfossen er blitt oppgradert og skal ytterligere forbedres. I 2023 skal samtlige veier stå ferdig. Bilferie i Norge har aldri vært bedre enn nå.

010169 (2)
Rasteplass med solide benker med utsikt til Lovrafjorden ved Suldal. Foto: Jarle Wæhler/Statens vegvesen

Nasjonaleturistveger.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *