Sov i et kunstprosjekt foran en av Sørlandets vakreste utsikter

På øya Hidra i Vest-Agder kan du overnatte i en av landets minste hytter til en av regionens største utsikter.

Det begynte nærmest som et stunt, hytteprosjektet til arealplanlegger Solveig Egeland, arkitekt Arne Åmland og gallerist Alfred Vaagsvold. I 2008 fikk de tillatelse til å sette opp tre bittesmå hytter på rullesteine utenfor Lista fyr. Helene Bøksle sang på åpningen. Tusenvis av mennesker valfartet til hyttene. Flere av dem overnattet. Siden den gang er det blitt satt opp småhytter på Nesodden, Utsira og Hidra, alle i de samme pastellfargene, som små tyggegummiklatter i terrenget. I 2013 overtok Hidra skole i Vest-Agder to av hyttene på permanent basis, Havsula og Nyperosa. Her kan du overnatte for en slikk og ingenting med Nordsjøen rett utenfor vinduet.

DSC_0739
Du kan overnatte i Nyperosa, til høyre, og spise frokost i Havsula, til venstre. Alt du trenger å ha med er sengetøy, vann og dopapir. Og primus vil du vil nyte morgenkaffe på benken utenfor, da. Døgnpris: 400 kroner.

Hvor mye hytte trenger man egentlig for å nyte en kopp kaffe på trappa? Det er det sentrale spørsmålet i kunstprosjektet, en setning som også henger på veggen i Havsula. Gjennom kunstprosjektet Småhytter har Solveig Egeland, som er utdannet arealplanlegger fra Universitetet i Ås, ivrig miljøverner og opptatt av byggeskikk, ønsket å stille spørsmål ved hva livskvalitet egentlig er og hvordan vi forholder oss til naturen når vi bygger. Behøver man egentlig et palass i åssiden med vinkjeller, tropisk dusj og boblebad på terrassen? Og er det egentlig noe vits å isolere veggene sånn at man stenger naturen ute? Er ikke det å høre vinden som river tak i hytta og regnet som trommer mot vinduet noe av kosen? Småhyttene på Hidra er på fire kvadratmeter hver. Veggene er solide nok til å motstå den kraftige vinden som kan blåse inn her, men tynne nok til at det er som om naturen omslutter deg når du ligger der. Du hører og kjenner vær og vind, samtidig som du er tørr, trygg og varm.

DSC_0740 (1)
Hytteprosjektet på Hidra er støttet av Marina Harvest, Sør-norsk kystnatur og Flekkefjord kommune og drives av Hidra skole. Du finner mer informasjon om booking på hidraskole.no

De to hyttene er diskret plassert i terrenget på Høgåsen, fjellet som ruver over den lille bygda Kirkehamn på Hidra. Her befinner du deg midt i et kulturlandskap med rester av et stort, tysk festningsanlegg som lå her under annen verdenskrig. Over 100 tyskere var utstasjonert på Hidra, som var en del av Atlanterhavsvollen, et nettverk av festninger som strakte seg fra kysten av Spania til Finnmarkskysten i Norge. Under krigen sto det fire kanoner på Høgåsen og to av kanoninnstillingene står der fortsatt.

DSC_0751
Rester av det gamle tyske festningsanlegget som ble bygget på Hidra under annen verdenskrig. I dag holdes det ulike typer kulturarrangementer her oppe i sommerhalvåret.

Da vi gikk opp til Høgåsen for et par dager siden, kommenterte mannen min hvor underlig det er at ikke flere har oppdaget Hidra. Faren min, som har hytte her sammen med kona si, forklarte at Hidra blir for langt unna for Oslofolk og at båtfolket som regel stanser før de runder Lista, som er kjent for å være værhardt. Dermed får Hidra ligge litt i fred (med unntak av en håndfull Rogalendinger) som en av de aller siste Sørlandsperlene mot vest. Jeg kan ikke tenke meg et finere sted å være om sommeren, også fordi Hidra føles litt hemmelig.

DSC_0759
Utsikt mot Kirkehamn, ett av to tettsteder på Hidra. Det bor ikke mer enn knappe 700 mennesker på øya, men Kirkehamn har både galleri, kafé, interiørbutikk og en førsteklasses restaurant.

Her er tre andre steder du bør besøke på øya hvis du kommer hit:

Kongshamn Bryggerestaurant

Restauranten ligger i havgapet ved Kirkehamn, ett av to tettsteder på Hidra, og er drevet av kokkeparet Hege H. Hansen og Bent Sætre, med bakgrunn fra blant annet Noma, Bølgen & Moi og Café de France. Bygningen var opprinnelig et fiskemottak som tok imot fisk for nedising før den ble sendt til England. I dag kan du både spise alt fra en fire retters middag til en enkel kirkelunsj her, med rullerende meny basert på de beste tilgjengelige råvarene. Sist vi var her, spiste vi lyr trukket opp av havet utenfor og villsau som har gått i fjellene på Hidra.

Kongshamn.no

Skipperhuset seng & mat

Skal du ikke overnatte i Nyperosa (eller vil bli værende en stund på Hidra) bør du ta inn på dette koselige huset beliggende i Hidras andre kritthvite tettsted, Rasvåg. I fire generasjoner bodde det skipsførere her. I dag drives huset som pensjonat av Grethe Lene og Leif-Nicolay Waage Larsen, som er vel så kjent for maten de lager og som serverer deg alle de måltidene du måtte ønske mens du er her. Skipperhuset har syv soverom og leier også ut en mer moderne leilighet i Kirkehamn.

Skipperhuset.no

Fruenes hus

Denne lille kafeen drives av to lokale damer (som for øvrig er svigerinner) i en nydelig liten gårdshage ved Hidra kirke. I stabburet har de interiørbutikk og du kan også kjøpe et stort utvalg hageplanter i her. Menyen er tuftet på ”det enkle er det beste”-prinsippet og besto av kaffe, te og hjemmebakt kringle den dagen vi var der. Det var alt vi trengte. En rusletur bort til kirken for å fordøye baksten anbefales, siden Hidra kirke har en av landets mest spektakulære beliggenheter ut mot havet og er et pent skue i seg selv.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *