Picassos barnestreker

Gjennom et knippe tegninger på Louisiana Museum of Modern Art får vi et inntrykk av studenten og spilloppmakeren Picasso.

Pablo Picasso var ikke bare en dypt innovativt kunstner, han var også en fremragende imitator. Det viser ikke minst de tidlige arbeidene hans, hvor han både etterlignet og stjal fra andre – slik de fleste kunstnere gjerne gjør før de finner sitt eget uttrykk. Men han var også et talent utenom det vanlige, med en far som var kunstlærer og sørget for at sønnen påbegynte kunstutdannelsen allerede som 10-åring. I sommer viser Louisiana Museum of Modern Art utenfor København 28 av Picassos tidlige tegninger, fra han var kunststudent i La Coruna på 1890-tallet via Kunstakademiene i Barcelona og Madrid til det landlige, friere livet i byen Horta de San Juan. Tegning og maleri dominerte fullstendig Picassos oppvekst, og han var en dyktig stilist. ”Som fjortenåring kunne jeg tegne som Rafael,” pleide han å si. Kuratorene for denne utstillingen sier seg enige i det.

MPB_110.438_2012_07_24
Selvportrett, Barcelona eller Paris, 1901, tegnet da kunstneren var 20 år gammel. Museu Picasso, Barcelona.

Det er særlig hverdagslivet som dominerer guttungen Picassos tegninger og malerier, mennesker snarere enn landskap. Det er humor og skarp iakttagelse i bildene, noe av dem på grensen til karikaturer. Trolig sier de også mye om hva han studerte på et gitt tidspunkt, blant annet var fagene ”Tegning etter levende modell”, ”Fargelegging og komposisjon” og ”Landskap” en del av timeplanen.

MPB_110.860R_2015_07_29
Paraplyene, La Coruna, 1892, tegnet da Picasso var 11 år. Museu Picasso, Barcelona.

Denne utstillingen inngår i serien Louisiana on Paper, og i likhet med de fleste andre utstillingene i serien er den ikke særlig stor. Det den mangler i omfang tar den imidlertid igjen i relevans. Museet fortjener i det hele tatt skryt for denne seriene, som belyser noen av historiens mest feirede kunstnerskap – blant andre Joseph Beys, David Hockney og Lucian Freud – gjennom det håndgripelige og nokså ydmyke mediet papiret tross alt er. Ofte byr disse utstillingene på andre innfallsvinkler til kunstnerskapene gjennom skisser, visuelle dagbøker eller gjennomgangstemaer i miniformat, andre ganger nærmest avsporinger.

MPB_110.746R_2010_10_25
Manuel Pallarés sittende med en krukke ved føttene, Horta de Sant Joan, 1898. Museu Picasso, Barcelona.

Det spesielle denne gangen er at det er nettopp barnetegninger og tenåringsstreker vi får se, før Picasso ble Picasso, ikke minst takket være kunstnerens søster som var smart nok til å ta vare på disse tidlige forsøkene etter at foreldrene deres døde. I dag ligger de trygt bevart hos Picasso-museet i Barcelona, men legger av og til uten på en liten reise, som her. Benytt sjansen om du er i Danmark.

Picasso før Picasso på Louisiana Museum of Modern Art til 11. september

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *