Hvorfor er det så vanskelig å elske et annet menneske?

Aasne Vaa Greibrokks debutfilm går rett inn i ett av livets store spørsmål.

I en hytte ved havet sitter en forfatter, David, og skriver på et teaterstykke. Ekskona hans, Sarah kommer motvillig for å hjelpe ham. Teaterstykket han skriver på handler om forholdet deres, fra de møttes som 23-åringer til i dag hvor de begge er i femtiårene. En akt for hvert tiår. Nå er det ti år siden det ble slutt, men kjærligheten dem imellom viser seg å være overraskende seig.

– Det er ofte sånn på film at det er utenforliggende hindringer som gjør kjærligheten umulig. Jeg tror det er mye mer vanlig at disse hindringene kommer innenfra i et forhold. Hvorfor denne tosomheten er så vanskelig å få til, det synes jeg er interessant å utforske, sier regissør Aasne Vaa Greibrokk.

Hytta
Rollene som David og Sarah i femtiårene spilles av Magnus Krepper og Ann Eleonora Jørgensen, som mange vil kjenne igjen fra tv-serier som Broen, Solsidan og Forbrytelsen.

Hun sitter på Kulturhuset i Oslo og er spent. Ennå er det noen uker til premieren, før kritikere og kinogjengere skal fortelle henne hva de synes om filmen hennes. Likevel har hun fått opptil flere bekreftelser på at hun har noe å fare med som regissør. Avgangsfilmen hun laget på Den norske filmskolen i Lillehammer i 2012, Til den det måtte angå, fikk mye positiv oppmerksomhet og Greibrokk fikk filmstøtte fra Norsk Filminstitutt som helt fersk regissør. Det er det ikke mange som opplever.

– Jeg tenker at jeg er kjempeheldig. Men jeg tenker også at jeg ikke må la andre få definere hvorvidt jeg skal lage film eller ikke. På skolen sa de til oss at vi kom til å møte mange lukkede dører, at ingen var interessert i oss som filmskapere. Vi skulle vite at det er beinhardt der ute. Det hørte jeg i syv år. Så gikk jeg ut fra skolen og opplevde det stikk motsatte.

IMG_8104_CopyrightMotlys_Krediteres_Caroline_Ramnæs
Aasne Vaa Greibrokk fotografert av Caroline Ramnæs

Som debutant kunne Aasne Vaa Greibrokk ha laget en helt streit film om kjærlighet. Men det har hun ikke gjort. I stedet har hun valgt å la hele åtte forskjellige skuespillere gi liv til de to hovedkarakterene David og Sarah på ulike stadier i kjærlighetshistorien. Mange av dem kjente norske navn, som Kristoffer Joner og Andrea Bræin Hovig. Dermed åpner hun også for utforskingen av hva et kjærlighetsforhold egentlig består av på et langt mer universelt plan.

– På film er vi vant til at en eldre og en yngre skuespiller spiller samme karakter. Vi ser at de ikke ligner, men godtar det. Jeg hadde lyst til å snu på det og se hva som skjedde hvis jeg ikke prøvde å påstå at de er de samme. Hva om flere skuespillere i stedet fikk lov til å angripe den samme karakteren på ulike måter? Ville de likevel komme frem til noe allment? sier Greibrokk.

– Du er 33 år selv, hvordan er det å skulle beskrive kjærligheten sett fra godt voksne menneskers perspektiv?

– Jeg har fått mye fra skuespillerne, som har vært veldig delaktige i prosessen med å skape karakterene og hele tiden har utfordret meg på mine påstander. Dessuten har jeg vært fascinert av voksne mennesker hele livet. Det har nok mye å gjøre med at jeg har vært enebarn og alltid har vært omgitt av voksne. Da har det vært naturlig for meg å kikke dit.

A10_AltDetVakre_MarteGermaineChristensen-EmilJohnsen_Copyright-MotlysAS
Marte Germaine Christensen og Emil Johnsen har rollene som 33 år gamle David og Sarah. Vi møter dem på en togreise som representerer nok et vendepunkt i forholdet. Foto: Motlys

I rammefortellingen er det to av Skandinavias mest erfarne skuespillere, Magnus Krepper og Ann Eleonora Jørgensen, som spiller David og Sarah. Samarbeidet med sistnevnte, som mange nordmenn vil kjenne igjen fra filmsuksessen Italiensk for begynnere og tv-serien Forbrytelsen, begynte allerede på Greibrokks avgangsfilm.

– Jeg reiste ned til København og møtte flere danske skuespillere, men Ann var den som utfordret meg mest. Hun stilte meg veldig mange spørsmål rundt nakenhet. Hva ville jeg fortelle med nakenheten? Jeg tenkte at å ha henne med i avgangsfilmen min var noe av det mest utfordrende jeg kunne gjøre.

– Hva vil du fortelle med nakenheten?

– Jeg tenker at i relasjonen mellom David og Sarah, for eksempel, så er det ikke tvil om at det erotiske spiller en stor rolle. Det å ikke vise det frem, ville være rart. Da blir det bare en påstand. Og så synes jeg det er noe veldig fint i kunne vise nakne voksne kropper sammen med de unge. Det er ikke så ofte du ser det på film.

A2_AltDetVakre_PrebenHodneland-IsabelBethToming_Copyright-MotlysAS
David og Sarah møtes som 23-åringer på fest, spilt av Preben Hodneland og Isabel Beth Toming. Han vil gifte seg etter den første natten. Hun vil leve i et åpent forhold. Foto: Motlys

– Det etterlyses stadig flere kvinnelige regissører i norsk film.  Er du komfortabel med den betegnelsen?

– For meg er det helt naturlig å si at jeg er en kvinnelig regissør. Jeg vil gjerne være det.

– Hva legger du i det, da?

– En stolthet i det å være kvinne, kanskje. Dessuten tror jeg det er veldig viktig at kvinner forteller historier på film. Jeg har en datter selv og jeg vil hun skal ha mulighet til å se fortellinger laget av andre kvinner. Det var det mangelvare på da jeg vokste opp.

Hun tenker seg om et øyeblikk, før hun fortsetter:

– Men det betyr ikke at vi kommer til å fortelle kvinnehistorier. Jeg tror det handler mer om at vi har et annet blikk, andre perspektiver.

– En ting jeg har lurt på, er tittelen på filmen din. Hva er det vakre som du henviser til?

­– Jeg synes det er noe fint i det at disse to menneskene prøver så hardt å få til kjærligheten. Det ligger absolutt ingen ironi i det fra min side. Dette er ingen enkel kjærlighet, men de har en vilje til å nå inn til hverandre, til å ville hverandre midt i alt det destruktive og håpløse. Det synes jeg er vakkert.

Alt det vakre har norsk kinopremiere 10. juni. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *