En liten genistrek

Illustratør Esra Røise plasserte penselstrøk og palmer på et par hvite sko fra Superga i Skandinavia. Det ble så vellykket at hun skal gjøre det igjen. Denne gangen i hele verden.

Hun ønsket seg hvite tøysko da hun var liten. Helst skulle de være fra Keds, sånne som hun hadde sett i damebladene hun kjøpte i kiosken på Sætre. Ikke det mest praktiske fottøyet når du vokser opp på Hurum, kanskje, men akkurat som i dag var Esra Røises forhold til estetikk og mote alt annet enn vilkårlig.

– Da jeg endelig fikk tak i et par, var de selvfølgelig ikke merkesko, men et par billige tøysko vi kjøpte på ferie i Tyrkia, hvor faren min er fra. Vi var fem søsken og vi kunne ikke alle få Levi’s og Superga, sier hun.

I dag har hun svarte boots på beina, jeans og blå dressjakke da vi møtes i nabolaget hennes på Tøyen. I tillegg er det alle disse bittesmå tingene som gjør at Esra blir Esra: En stjerneformet tatovering. Fire forskjellige øredobber. Små og store ringer. Men det kunne like gjerne vært en skyggelue, pelsjakke og sneakers. De hvite skoene fra barndommen gikk hun i stykker fordi hun syntes de var så fine. Nå har hun satt sitt eget preg på et skomerke som har holdt det gående siden 1911, italienske Superga.

– En av tingene jeg liker med merket, er at det har en lang historikk med masse gamle skomodeller som fortsatt ser kule ut. De har også mye erfaring med designsamarbeid, derfor føltes veldig trygt å skulle jobbe med dem. Jeg stolte på at de ville ta vare på arbeidene mine og oversette dem på best mulig måte.

EsraSuperga_MG_9758
Ett av to design som Esra Røise har laget for Supergas skomodell 2750. Foto: Julie Pike.

Det var Blender Agency, som representerer Superga i Skandinavia, som foreslo Esra Røise som en samarbeidspartner for det skandinaviske markedet. Selv om hun har laget mønster til klær tidligere for den norske designeren Veronica B. Vallenes, er dette første gang hun har jobbet med sko.

– Det er veldig annerledes. Men jeg valgte å ta utgangspunkt i det jeg synes er fint todimensjonalt og så har Supergas designteam oversatt det slik at det fungerer tredimensjonalt. De la ingen begrensninger for hva jeg kunne gjøre, jeg jobbet helt fritt uten å ta hensyn til praktiske ting som for eksempel sømmer.

Esra3
Skisser til designet Esra Røise har laget til Superga. Det at hun så ofte deler bilder fra arbeidsprosessene sine har gjort Esra Røise til en av Norges mest populære Instagram-profiler.

Motivene er et resultat av to interesser som har fulgt henne store deler av livet: Skateboarding og botaniske hager. Før hun ble illustratør på heltid jobbet Esra Røise i en skatesjappe på Arkaden i Oslo og tegnet på si. De impulsene tok hun med seg etter at hun tok en bachelor i visuell kommunikasjon på Kunsthøgskolen i Oslo og karrieren begynte å ta av med oppdrag for store internasjonale kunder som Vogue, Stella McCartney, Wallpaper og Nike. Hun visste også at hun ville lage et botanisk mønster til skoene.

– Jeg er jo vokst opp med skogen med nærmeste nabo, og når jeg reiser er jeg utrolig glad i å gå i botaniske hager. Jeg synes det er så inspirerende å se hva naturen klarer å lage helt av seg selv. Det ser nesten kunstig ut, med alle de intrikate mønstrene, fargene og tilfeldige sammensetningene.

EsraSuperga_MG_9713
Esra Røise i ett av veksthusene i Botanisk hage på Tøyen i Oslo, i nærheten av leiligheten hvor hun bor og jobber. Foto: Julie Pike.

De to skodesignene hun har laget for Superga er blitt så godt mottatt at samarbeidet skal forlenges. Akkurat nå jobber Esra med nye motiver for skoprodusenten, som trolig vil settes i produksjon i 2017. Denne gangen med lansering i hele verden.

– Jeg sa ja med en gang fordi dette samarbeidet har vært overveldende positivt. Ikke minst fordi de begge gangene har gitt meg full frihet til å gjøre hva jeg vil. Det er nesten litt skummelt, men også veldig gøy.

– Nå har du jobbet med både klær og sko, hva blir neste?

– Akkurat nå er jeg veldig glad i å ødelegge mine egne tegninger, sier hun og ler.

– Etter at jeg tilfeldigvis sølte ut litt akrylmaling på en skisse har jeg jobbet en del med det uttrykket. Jeg synes det er fint å overlate ting til tilfeldighetene, uten helt å vite hva utfallet blir. Dessuten liker jeg det upolerte og uperfekte. Jeg har også veldig lyst til å male på keramikk og å lage installasjoner, uten at jeg helt vet hva jeg skal gjøre med det. Og så har jeg begynte å brodere.

– Brodere?

– Ja, men jeg lager bare corny ting. Det er veldig dårlig broderi. Men sånn er det når du omsider klarer å leve av hobbyen din. Da må du finne deg en ny hobby.

2750 x Esra Røise for Superga selges blant annet hos YME på Paleet og Lille Vinkel Sko. Oppslagsfoto: Julie Pike. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *