Fem filmhoteller du kan sjekke inn på

Denne helgen får Grand Hotel i Oslo omsider sin første hovedrolle i en film. Den er det første norske bidraget i en underkjent sjanger: Hotellfilmen. Her er fem andre favoritter.

”Alle gode hoteller får folk til å gjøre ting de ikke nødvendigvis ville gjort hjemme,” har den amerikanske hotelleieren André Balazs sagt. For en deilig tanke. Det synes åpenbart mange filmskapere også, som har brukt langfilmformatet til å utforske hva som egentlig skjer med oss mennesker når vi tar inn på et hotell. Foreløpig har det ikke vært mange norske bidrag på dette feltet, men på fredag tar regissør Arild Fröhlich oss med inn på Grand Hotel i filmen med samme navn.

vpngxte11
Atle Antonsen som forfatter Axel Farstad og Håkon Bøhmer som Noah i filmen Grand Hotel, som har premiere til helgen.

Filmen følger sjangeroppskriften til punkt og prikke. Forfatteren Axel Farstad sjekker inn på hotellet etter å ha fått beskjed om at han har skrumplever og et par måneder igjen å leve hvis han fortsetter å drikke. Det gjør han selvsagt, på det eneste stedet hvor han kan konsentrere seg, nemlig i hotellets tårnsuite. I lobby-området møter han en ensom liten gutt med Tourettes. Moren hans er svensk og jobber i resepsjonen. Her har vi altså persongalleriet: Den sære forfatteren, den rare gutten og alenemoren. Legg til en hyggelig kokk på kjøkkenet og vi vet noenlunde hvor dette bærer. Grand Hotel er et lite spennene bidrag til hotellfilmsjangeren, synes jeg, men det er likevel fint å se at ett av Norges mest ærverdige hoteller, som nå er under full oppussing, får spille hovedrollen i en film. Arild Fröhlich viser oss alle de fine stedene på Grand, fra den pussige Tårnsuiten til ærverdige Grand Café, Artesia Spa og ikke minst Palmen, en av mine favorittoaser i Oslo. La oss håpe de ikke sliper bort all historisk eleganse under renoveringen i år.

-d=23&p=9581&t=4&
Favorittsted: Palmen på Grand Hotel med sitt vakre glasstak, som nå er under oppussing i likhet med resten av hotellet.

Her er fem andre favorittfilmer i sjangeren som, i likhet med Grand Hotel, er laget på hoteller du kan sjekke inn på den dag i dag:

Turist

Copperville Mountain Lodge i Årø i Sverige

fasad_vinter

Ruben Östlunds familiedrama, som vant juryprisen i Un Certain Regard-programmet i Cannes for to år siden, utspiller seg i småbyen Les Arcs i de franske alpene. I virkeligheten er interiørscenene filmet på Copperhill Mountain Lodge i Åre midt i Sverige, cirka 160 km fra Trondheim. Filmens scenograf, Josefin Åsberg, har sagt at hele hotellet er som et stort studio, med et internasjonalt preg, store, luftige rom og masse lys. Turist vrir og vrenger på dramatikken rundt en familieferie i en rekke opprivende og komiske scener, med et spektakulært snøskred som utgangspunkt. Særlig rollene vi har som mamma og pappa, mann og kone og alle de forventingene de fører med seg blir fullstendig avkledd i Östlunds resortfilm.

copperhill.se

Pretty Woman

Beverly Wilshire Hotel

cq5dam.web.1280.720 (3)

Gary Marshall tar oss med på en rundtur på dette luksushotellet uten at det virker konstruert. Til og med heisinteriørene kommer til sin rett idet prostituerte Vivian vagger inn på lårhøye støvletter sammen med forretningsmannen Edvard. Det fortsetter med roomservice i suiten (champagne og jordbær), på en vakker, dog usikret prinsessebalkong på utsiden, i et enormt boblebad, en vakker bankettsal (som ett hvert hotell av denne typen bør ha), ja til og med baren og bassengområdet får Marshall inkludert i denne svært vellagede Askepott-historien fra Rodeo Drive. The Beverly Wilshire leverer luksus på alle plan den dag i dag. Hvem vet, kanskje lærer de fortsatt samfunnets mer fargerike tilskudd å bruke riktig bestikk.

fourseasons.com/beverlywilshire

Dirty Dancing

Mountain Lake Lodge

Lake-Cottage

Livet må ha vært ganske fredelig på denne landsens hotellet i Virginia før Patrick Swayze og Jennifer Grey landet der sammen med filmmannskapet sitt for å lage en av tidenes mest vellykkede dansefilmer. I min bok er den også en av de beste resort-filmene, ikke minst fordi den portrettere den type feriested mange av oss har vokst opp med, med frokostbuffe, krokett på plenen, overnatting i hytter og provinsiell kveldsunderholdning. Den dag i dag kan du danse på verandaen til trehyttene her og delta i ymse fritidsaktiviteter, skjønt akkurat danseundervisning står ikke på programmet. Hotellet minner stolt om sin egen tilstedeværelse i filmen (og det skjønner jeg godt) ved å merke sentrale innspillingssteder med skilt.

mtnlakelodge.com

Youth

Waldhaus Flims

Waldhaus

Den italienske regissøren Paolo Sorrentino og mannskapet hans tilbrakte seks uker på dette hotellkomplekset i de sveitsiske alpene under filmingen av Youth. Filmen, som går på kino nå, følger to bestevenner (Michael Caine og Harvey Keitel) på rekreasjonsferie i det som i dag er Sveits’ største resort, med en historie som strekker seg tilbake til 1877. Den gamle bygningskroppen har imidlertid fått en del nye tilskudd, blant annet spa-anlegget på bildet. Sorrentino har en helt egen måte å skape sjelsettende og vakre øyeblikk på film uten at de føles klamme, ofte fordi de er litt merkelige på samme tid. Det gjør han også her, innimellom alle spa-behandlingene, kurbadene, hotellfrokostene og spaserturene i det vakre landskapet.

waldhaus-flims.ch

Lost in Translation

Park Hyatt Tokyo

Park-Hyatt-Tokyo-New-York-Grill-window-view

Dette er kanskje den beste filmen som noen gang er laget om et virkelig hotell. Den viser hvilken underlig drømmetilstand et hotellopphold kan være, hvor ingen vet hvem du er og hvor du fritt kan leve ut alle dine særheter, med alt hva det måtte innebære. Men den viser også hvordan hoteller forstørrer vår egen ensomhetsfølelse. Sofia Coppola bodde på The Park Hyatt da hun promoterte sin første film, The Virgin Suicides i Japan, og falt for hotellet. (At hun er glad i hoteller har hun bevist også i filmen Somewhere, som hovedsakelig foregår på The Chateau Marmont i Los Angeles). Coppola måtte mase seg til å få filme på femstjerneshotellet, og opptakene måtte gjøres midt på natten for ikke å forstyrre de andre gjestene. Det er ikke billig å bo her, men om ikke annet kan du ta heisen til toppen og spise på The New York Grill eller nyte utsikten fra barkrakken.

tokyo.park.hyatt.com

 

2 thoughts on “Fem filmhoteller du kan sjekke inn på

  1. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *