Marit Larsens musikalske hjemmebrygg

Når Marit Larsen slipper det nye albumet sitt i dag, gjør hun det for første gang på eget plateselskap.

For et par måneder siden så jeg en liten tegning av en kaffetrakt på Instagram. Den var lagt ut av Marit Larsen. Det at hun er glad i kaffe visste jeg fra før, men dette var noe annet. Tegningen, som var laget av illustratør Esra Røise, var logoen til Larsens eget, nystartede plateselskap, Håndbrygg records. Når hun i dag slipper albumet Joni Was Right (mer om tittelen senere), er det for første gang på eget plateforlag, etter å ha blitt utgitt hos store, tunge musikkaktører i snart 20 år.

– Det er som om musikken min har fått et nytt pass uten et eneste stempel i, sier hun.

– Jeg har hatt ulike former for platekontrakter siden jeg var 13 år, og jeg ville aldri vært den erfaringen foruten. Men jeg har aldri eid rettighetene til min egen musikk, og det er klart at det er noe rart ved det. Spesielt siden jeg skriver låtene mine selv og har et veldig stort emosjonelt eierskap til dem.

Vi møter hverandre på kafeen i nabolaget i Oslo hvor vi begge bor. Når Marit Larsen ikke reiser, noe hun gjør ganske ofte, lever hun et ganske vanlig liv her med hus og hage. Dette er det første intervjuet hun gir om det nye albumet og hun utstråler den samme energien som folk gjør når de er nyforelsket.

– Nå som jeg har valgt å starte for meg selv, kjenner jeg en enorm inspirasjon og føler at dette kommer til å bli en veldig spennende tid. Jeg har lært mye om hva jeg synes er viktig og hvordan jeg vil jobbe med musikken min. Jeg har for eksempel oppdaget at jeg kan ha langt færre møter, sier hun og ler.

Hittil i karrieren hennes er det katalogen med sanger som har vært den bærende inntekten. Men den er det altså andre som har forvaltet – frem til nå.

– Jeg har hatt en ganske klar plan for hvordan jeg skulle gjøre dette, sier hun.

– Det verste som kan skje, er at jeg taper alle sparepengene mine. Men jeg har råd til å miste kontrollen litt nå, råd til å ha mindre god råd. Dessuten har jeg aldri laget musikk for å tjene penger.

marit_larsen_foto-_IngridPop
Foto: Ingrid Pop

Hun har skrevet og spilt inn låter siden hun var 13 år gammel. Faren hennes spilte i Filharmonien, noe som også har satt sitt preg på musikken hennes. Det nye albumet er imidlertid vridd mer over mot det folk-pregede og er ikke like tydelig plantet i den orkestrerte popmusikken som før. Lag på lag med vokaler og instrumenter er skrelt bort og produksjonen kraftig nedskalert. De fem låtene på platen er spilt inn i et studio på Færøyene over syv dager med tre musikere, med hagl og regn dundrende mot vinduet.

– Været satte sine egne begrensninger, når det sto på som verst måtte vi ta pauser. Da ble presset til å prestere mens det var opphold desto større. Men det var fint, for det er sånn jeg laget platen også. Jeg ga meg selv masse restriksjoner. Det er en god øvelse. Du kan alltids forandre på ting hundre ganger, men når du skal spille inn et album på en uke må du stole på din egen kunnskap og din egen evne til å ta gode avgjørelser.

0K5A7367
Marit Larsen i studio på Færøyene

Senere i år kommer det et album til. Musikken slipper Marit Larsen over hele verden samtidig.

– Sånt kan man gjøre når man har alene-hjemme-fest og bestemmer selv, sier hun og smiler.

– Fem låter, er det nok til å kalle det et album?

Svaret kommer ganske kjapt, på en måte som tilsier at det egentlig ikke er så farlig hva hva man kaller det.

– En ting jeg har skjønt, er at jeg har det best som menneske når jeg kan være i studio ganske ofte, når jeg kan skrive ganske ofte og når jeg får spille musikken min for et publikum mens den er relativt fersk. Derfor skal jeg prøve å sjonglere disse elementene litt hyppigere. Men jeg har ikke lyst til å bare gi ut singler og jeg vil heller ikke kalle dette en EP. Jeg har vokst opp med å lytte til album og noen av dem har forandret livet mitt.

Tre av dem som har betydd mest fikk hun da hun var 16 år gammel. Samtlige av Joni Mitchell: Ladies of the Canyon, Blue og Court and Spark.

– Jeg falt for henne nesten umiddelbart og hørte vel omtrent bare på henne i et år. Jeg var helt besatt. Hun hadde enormt stor innvirkning på hvordan jeg skrev musikk, sier Larsen.

Likevel understreker hun at det nye albumet ikke er direkte inspirert at Mitchell, men ”et sammensurium av alt jeg har hørt og alt jeg har lært siden jeg var tenåring.” Hyllesten ligger først og fremst i tittelen: Joni Was Right.

– Da jeg var 16 år, hadde jeg ikke erfaring nok til å skjønne hva hun sang om. Nå som jeg er blitt eldre har jeg vært i en del situasjoner som gjør at jeg forstår hva musikken hennes handler om. Det er som når en storesøster forteller deg ting du egentlig må oppleve selv.

Joni was right_cover

I dag er Marit Larsen selv blitt en storesøster i norsk musikkbransje. En veteran, til tross for sin unge alder på 32 år. På sikt håper hun å kunne gi ut andres musikk og gi dem den oppbakkingen hun selv har fått.

– Det viktigste var nok den tålmodigheten jeg opplevde at plateselskapet hadde med meg. Jeg kom til dem med låter av ymse kvalitet og de kunne ikke være sikker på at jeg ville produsere noen hits, men de hadde et langsiktig perspektiv. Jeg vet ikke om uetablerte artister i dag opplever det. Det blir nok i større grad forventet at man skal lage noe som er salgbart og radiovennlig med en gang.

Kaffekoppen er nesten tom. Noe som bringer oss tilbake til navnet på plateselskapet: Håndbrygg records. Det har sin enkle forklaring.

– Jeg er blitt en skikkelig kaffenerd. Det å lage seg en kopp dryppkaffe har fått en litt høytidelig plass i livet mitt og er noe jeg kan gjøre uansett hvor jeg er i verden. Dessuten er det vel noe med at jeg lager plater og kaffe på samme måte. Det er veldig mye kjærlighet som går inn i det.

Joni Was Right er ute nå. Marit Larsen spiller konserter i Stavanger, Tromsø, Kristiansand og Oslo i vår.

 

One thought on “Marit Larsens musikalske hjemmebrygg

  1. Thank you for this. It’s lovely to learn more about Marit and her music. Always been a fan since M2M and it is a treat to see her flourish.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *