Musikalsk kraftfelt

Årets artist i Sverige er en uredd lesbisk rapper som skriver musikk på tre språk. I april legger Silvana Imam ut på Norgesturné med sitt første studioalbum.

Da Silvana Imam vant prisen for årets artist under Grammis-gallaen i Sverige i februar, var det bare et fåtall i salen som forsto hva hun faktisk sa. Takketalen holdt hun ikke bare på ett, men to språk: Litauisk og arabisk. Begge språk hun har vokst opp med.

– Jeg hadde ikke planlagt det på forhånd, men jeg kjente at satt jeg der med det litauiske og det syriske flagg på brystet og da ville jeg snakke om det. Verden er så delt, men det nytter ikke bare å prate om om samhold og mangfold. Jeg ville vise det. Det må være lov å snakke andre språk også på en tildeling som Grammis, sier hun.

Hun var fire år da hun kom til Sverige. Faren hennes er fra Syria, moren fra Litauen, hvor Silvana Imam ble født. Foreldrene møttes på undergrunnen i Moskva hvor faren studerte og moren var på ferie.

– Foreldrene mine har alltid vært veldig politisk engasjerte og snakket mye om solidaritet. Men da jeg var liten, forsto jeg ikke helt hva de mente. Det var liksom litt kjedelig, de de sa. Da jeg hørte rapmusikk for første gang, forsto jeg at dette var det foreldrene mine snakket om, bare på et annet vis. Det ble min måte å ta til meg sånne ord på.

Silvana Imam_Naturkraft 4_av Adam Falk
Foto: Adam Falk

Akkurat det har gjort henne til en av Sveriges mest populære og prisvinnende artister. Ikke bare Grammis, men P3s Guldmicken for beste liveopptreden, Årets tekstforfatter fra Musikförlaggarna og Årets Homo under Gaygalan. Homofobi, kvinneundertrykkelse og rasisme er tre sider av samme sak, mener hun. Det understreker hun både i takketaler, intervjuer og i musikken sin.

– På hvilken måte kan musikken være med på å endre samfunnet?

– Jeg tror veldig mange kulturuttrykk kan være med på å forandre samfunnet. Gjennom rappen kan særlig ungdommer – og det er de som er den nye verdensordenen – ta til seg et budskap på en måte som faktisk appellerer til dem. Da jeg ga ut de første låtene mine, begynte mediene plutselig å snakke om en ny feministbølge. Jeg vet ikke egentlig om det var det, men jeg fikk i hvert fall løftet temaet igjen.

Silvana Imam_Naturkraft 1_av Adam Falk
Foto: Adam Falk

Det nye albumet som kommer 25. mars har tittelen Naturkraft og er hennes mest personlige så langt, etter to suksessfulle EP-er og et ”hjemmesnekret” album fra 2013 som hun ser på mer som et eksperiment.

– Denne gangen snakker jeg mer om oppveksten min, om mamma og pappa og rapper på både litauisk og arabisk. Jeg forsøker også å vise et bredere bilde av meg selv enn bare den politiske Silvana, og synger også om å være full, å ha sex, i tillegg til at jeg har skrevet en låt til niesen min.

En av sangene har hun laget sammen med den norske rapperen Unge Ferrari, og fra og med 5. april spiller hun i flere norske byer etter å ha Norgesdebutert på Bylarm i fjor.

– Jeg var helt knekt etter den konserten. Det var så mektig, det å få opptre for et stappfullt telt i et annet land. Det samme skjedde i Finland og i Danmark. For meg er det utrolig viktig å spille andre steder enn i Sverige, jeg vil ut og jeg ser ingen språkbarrierer. Jeg tror ikke det finnes noen grenser for hva jeg kan gjøre med musikken min.

Naturkraft er ute nå. Silvana Imam spiller i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Hamar fra 5. april. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *