Ny vind i Nordland

Nordlands største by Bodø har ikke bare fått et flunkende nytt kulturkvartal. Rundt det nye kulturhuskomplekset vokser de kreative miljøene.

“I mange år har vi rettet blikket sørover. Nå skal vi rette blikket nordover,” sa Maria Utsi, direktør for Festspillene i Nord-Norge da hun lanserte det nye kunst- og kulturmagasinet HØTT. Ordene hennes gikk rett til hjertet på meg, både som fraflyttet nordlending og nordmann. Det å rette blikket andre steder i søken etter anerkjennelse og bekreftelse, er ganske typisk norsk. Likevel ser jeg mange tegn til at en ny selvtillit er i ferd med å vokse frem i landet vårt, kanskje særlig innen kreativ næring. HØTT er i sin helhet viet kunst- og kulturvirksomhet i de tre nordligste fylkene; her er artikler om kunsthaller og arkitekttegnede fordyningsstuer ved havet, en tegneserie basert på 1600-tallspresten Petter Dass og ikke minst en festival på hver knaus og i hvert kjellerlokale. Hovedartikkelen, som festspillene hadde flydd meg opp for å debattere sammen med kritiker Anki Gerhardsen og kunstner Kyrre Bostwick Bjerk, viser også hvor kreative nordlendingene er når det gjelder å få også den smale kulturen til å bli folkekjær gjennom å forankre den lokalt. Magasinet i seg selv ligger tungt og godt i hånden, trykket på tykt, matt papir og stramt designet av det lokale byrået By North.

IMG_0299 kopi
Kulturmagasinet HØTT, som er oppkalt etter et fiskeredskap, er designet av Majken Falch Jonassen hos By North i Bodø. Redaksjonsleder er Veronica Melå, som også driver forlaget Utenfor Allfarvei i Harstad. Forsideillustrasjonen er av Bodø-kunstneren Kyrre Bostwick Bjerk. Foto: By North

Hadde dette magasinet blitt lansert den gang jeg bodde i Nordland, ville det antagelig vært satt av en norsklektor som drev med litt grafikk på si og trykket i samme presse som lokalavisa. Lanseringen ville skjedd på samfunnshuset over en kopp traktekaffe og et saftig wienerbrød. (Kaker har vi alltid vært gode på i nord, det skal vi ha). Denne gangen var rammen en ganske annen, i litteratursalen i Stormen Bibliotek, som er en del av det det nye kulturkvartalet i Bodø. Kvartalet, som består av to bygninger og i tillegg til biblioteket rommer tre konsertsaler, et utstillingsrom og en kafé, åpnet i 2014 etter en, vel, stormende debatt omkring både bygningen og bruken av den. For øvrig en dramaturgi som har fulgt omtrent hvert eneste nye kulturhus i dette landet, og som stort sett ender godt: Hver femte bodøværing besøkte Stormen under åpningshelgen og magasinet Wallpaper omtalte det i rosende ordlag. Check.

54994f47e58ece50c80000a1_stormen-drdh-architects_drdh_bodo_b01-david_grandorge
Biblioteket i Stormen kulturhus ligger tett opptil havna i Bodø. Bygningskomplekset er tegnet av britiske DRDH Architects, i samråd med norske Dark Arkitekter som også har stått for utarbeidingen av uteområdene. Foto: David Grandorge

Etter debatten blir jeg sittende å snakke med Ole-Marius Storfjell, som etter å ha jobbet mange år i designbyrået Scandinavian Design Group i Oslo flyttet tilbake til Bodø. For tre år siden startet han By North sammen med Morten Iveland og Håvard Sandaa Karlsen. De jobber for kunder over hele landet, men det er når du ser på de lokale prosjektene at man virkelig får et inntrykk av alt som skjer her oppe: Steinovnsbakeriet Rustikk i Storgata, bryggeriet Bådin (hvor Iveland er en av medeierne) og byens store musikkfestival Parken er bare noen av byråets kunder. Bodøværingene er i ferd med å få opp øynene for godt design og merkevarebygging, sier Storfjell til meg. Godt brød, lokalt øl og kvalitetskaffe vil de åpenbart også ha.

Stormen
Den store konsertsalen i Stormen ligger i tilknytning til et lounge-område med bar. Salen har plass til 942 personer, noe mange har ment er altfor mange i en by med 50.000 innbyggere. Sivert Høyem har imidlertid klart å fylle hele hele to ganger denne uka. Foto: David Grandorge

Det geografiske navet i Bodø by er fortsatt et kjøpesenter med glasstak. Det er en bygning som får deg til å glemme hvor du er. Men et kvartal lenger opp har veskedesigner Elisabeth Benonisen åpnet butikk etter å ha jobbet flere år for designeren Giles Deacon i London (mer om henne på bloggen senere) og i nabolokalet står to unge kunstnere og rigger opp en dj-pult på to tomme blikktønner. Inne i lokalet står glasskunst og bilder i ulike utførelse utstilt. Et verk av kunstnergruppen Stein er malt rett på veggen. Jeg spør de to om det er åpent og de forteller at de åpner i kveld, for aller første gang. NOK, som galleriet heter, skal ta seg av den kunsten som faller utenfor de tradisjonelle visningsstedene i byen, hovedsakelig samtidskunst og kunsthåndverk. Vi begynner klokka sju, sier de, du er hjertlig velkommen. Da sitter jeg på flyet til Oslo, sier jeg, og kjenner at jeg er litt lei meg for akkurat det.

07-Bodo-Cultural-Quarter
Kulturkvartalet Stormen sett fra båthavna i Bodø. Fasaden er i pusset, hvit betong, mens varme treslag går igjen i interiørene. Foto: David Grandorge

Mitt altfor korte besøk i Bodø fortalte meg at vi alle bør gjøre som festspilldirektør Maria Utsi: Rette blikket nordover. Her er tre gode grunner til å komme tilbake til Nordland i vår (jeg skal):

35 kvinner

The Kaviar Factory, Henningsvær

33 kvinnelige samtidskunstnere, deriblant Cindy Sherman og Marguerite Humeau, stilles ut på kunsthallen i Henningsvær. Ingen liten bragd av kunsthallens direktør, Venke Hoff, som vil vise fotografier, installasjoner, malerier skulpturer og videokunst med stor internasjonal bredde. Det nyrestaurerte fabrikklokalet med havutsikt er dessuten en attraksjon i seg selv.

30. april-20. august

8230

NOK, Bodø

Festivalen Up North ble arrangert første gang i fjor og inviterte street-art-kunstnere fra flere land til å ta sette sitt preg på nedlagte fabrikklokaler i gruvebyen Sulitjelma. Galleriet NOK i Bodø er en videreføring av dette prosjektet, og i den første utstillingen finner du norske kunstneren som Stein, Stayone, DotDotDot, samt flere internasjonale.

Til 12. mars

Trænafestivalen

Hvis du føler at du har opplevd alt av festivaler, så har du ikke det med mindre du har vært på Træna. Her plasseres musikken i spektakulære omgivelser på øygruppen som bare kan nås med båt. De første artistene ble nylig sluppet og vitner om en ung og elektronisk retning for festivalen i år: Ary, Gundelach og Unge Ferrare er blant dem som spiller under midnattssolen i år.

7-10. juli

Nysgjerrig på HØTT? Ta en titt under eller les mer her.

Video av By North, musikk av Benjamin Mørk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *