New York City Ballet danser H.C. Andersen

Justin Peck er koreografen New Yorks ballettelskende publikum snakker om akkurat nå. Denne våren forteller han eventyr fra scenen.

Noen ganger har man bare lyst til å sette seg på et fly. Som når Justin Peck, 28-åringen fra California som danset seg til topps i The New York City Ballett, lager sin første narrative forestilling med utgangspunkt i H.C. Andersens eventyr Det utroligste. La oss ta eventyret først: En konkurranse blir utlyst hvor premien er prinsessen og halve kongeriket – selvsagt. Vinneren er den som klarer å vise prinsessen “det utroligste.” Mange prøver, men en fattigkar utviser størst kreativitet. Han skaper nemlig en klokke som på slaget av hver time forteller historien om verdens tilblivelse. Idet han erklæres som vinner, kommer en rival inn fra sidelinjen og knuser klokken. Tilhørerne blir enige om at dette er det utroligste. Men idet rivalen skal gifte seg med prinsessen våkner figurene fra klokken til liv og viser at fantasiens skapninger ikke lar seg så lett avfeie.

c41145-1_IncredibleNY
Foto: Paul Kolnik for New York City Ballet

Justin Peck ble utnevnt til huskoreograf hos The New York City Ballet i fjor, som den andre personen i kompaniets historie. Dette er et ballettkompani som fortsatt er sterkt knyttet til sin grunnlegger, George Balanchine, i tillegg til at de har et overveiende klassisk repertoar. The Most Incredible Thing er også en klassisk ballett danset på tåspiss, men nettopp det å se hvordan en ung koreograf tar dette i bruk, er spennende (slik Liam Scarlett også har gjort med blant andre Nasjonalballetten).

Lyst til å se dans her hjemme i vår? Her er fem anbefalinger.

Peck er kjent for sine sjangeroverskridende samarbeid og har også stukket tåa si inn i motebransjen i regi av amerikanske Vogue og Harper’s Bazaar. Han har jobbet med komponister som Sufjan Stevens, Steve Reich og Philip Glass, og til denne forestillingen er musikken skrevet av Bryce Dessner, kanskje er mest kjent som gitarist i bandet The National. Kostymene er designet av samtidskunstneren Marcel Dzama, som skal ha vært en viktig inspirasjonskilde for Peck da han begynte å tenke på denne forstillingen.

c41137-16_Incredible
Foto: Paul Kolnik for The New York City Ballet

Dette er faktisk ikke første gang H.C. Andersens novelle er blitt dans – den ble også satt opp  i en mer moderne versjon på Saddler’s Wells i London i 2011. Den gang var det venezuelanske Javier de Frutos som hadde koreografien, musikken var ved ikke ukjente Pet Shop Boys. Det er lett å skjønne hvorfor historien egner seg så godt på scenen: Her spretter det opp et vell av karakterer og konstellasjoner, den ene mer fargerik enn den andre, ikke ulikt Nøtteknekkeren. Flere av anmelderne av Pecks forestilling har trukket frem sistnevnte, ikke alltid i positive ordlag, men for å være ærlig: Selv etter å ha lest en lunken kritikk av denne, er jeg solgt. Det blir ikke noen New York-tur på meg i vår, men jeg finner en ørliten trøst i denne lille teaseren som balletten har laget til forestillingen:

The Most Incredible Thing danses til 7. mai på David H. Koch Theatre i New York. Oppslagsbilde: Tiler Peck i rollen som gjøken, fotografert av Paul Kolnik.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *