Å være David Bowie

I 2013 spilte Iselin Steiro rollen som David Bowie i musikkvideoen hans ”The Stars (Are Out Tonight)”. Her forteller hun om en omsorgsfull kunstner som gjorde henne litt mindre nervøs.

Tekst Iselin Steiro

Jeg var på Sortland hos pappa da de ringte fra New York. Pappa har alltid vært kjempefan av David Bowie, og akkurat den kvelden hjalp jeg han med å flytte musikken hans over til iPaden han nettopp hadde kjøpt seg seg. Her var det selvsagt massevis av plater med Bowie. Da telefonen ringte, var det byrået mitt i New York som spurte meg: Vil du være med på audition til et topphemmelig prosjekt? Det er en musikkvideo for David Bowie. Pappa flippet nesten ut. Jeg tror han fortalte det til hele slekta, til tross for at prosjektet var hemmelighetsstemplet.

Jeg skulle mime to sanger av Bowie mens jeg filmet meg selv. Det vil si, jeg skulle ikke bare mime teksten, jeg skulle være han. Jeg valgte ”Let’s Dance” og ”Win”. Den siste husket jeg fra en moteserie jeg gjorde for franske Vogue sammen med fotografen David Sims, som også er stor fan av David Bowie. I moteserien skulle jeg være Bowie, og ”Win” var en av sangene som ble spilt på repeat under fotoshooten. Jeg tenkte at det ville bety lykke å velge den. Så jeg stablet opp en masse bøker hjemme for å få satt kameraet i riktig høyde og gjorde audition alene i stua. Det er litt flaut, men jeg tenkte at de som var ansvarlig for castingen allerede hadde sett moteserien i franske Vogue og bare skulle dobbeltsjekke at jeg faktisk kunne mime. Jeg trodde nok at jeg allerede hadde fått jobben og var derfor ganske avslappet da jeg lagde videoen. Først etterpå skjønte jeg at de hadde hatt flere jenter til å prøvefilme for rollen.

slideshow_regular_David-Bowie2
Faksimile fra Vogue Paris, oktober 2010. Foto: David Sims.

På vei til Los Angelens forsøkte jeg å finne ut så mye som mulig om David Bowie. Jeg så musikkvideoer, intervjuer han hadde gjort, klipp fra dokumentarfilmer. I løpet av prosessen ble jeg nesten litt forelsket i han. Jeg synes det er fascinerende hvordan han har gjenoppfunnet seg selv som artist i ulike faser av karrieren. Han er ikke bare et musikalsk forbilde, men var også veldig tidlig ute med å leke med kjønnsroller, noe som også gjorde han til et forbilde for homofile. Innen jeg kom fram til LA, var jeg megafan. Og da ble jeg veldig nervøs.

slideshow_regular_David-Bowie4
Faksimile fra Vogue Paris, oktober 2010. Foto: David Sims.

David Bowie har en permanent utvidet pupill på det ene øye etter at han ble slått av en klassekamerat på skolen da han var tenåring. Det første jeg gjorde i LA var derfor å dra til en øyespesialist for å få en spesiallaget kontaktlinse med en stor pupill. Etterpå var det kostymeprøver; stylisten var blodfan av Bowie og hadde med helt geniale klær. Vi valgte antrekk inspirert av Thin White Duke-perioden på 1970-tallet, da Bowie var veldig tynn og gikk i store bukser, stramme overdeler og hadde rødlig hår. Sent neste ettermiddag, på selve opptaksdagen, satt jeg alene i traileren min med full sminke og en strømpe på hodet fordi jeg brukte parykk i videoen. Plutselig gikk døren opp. Der sto David Bowie. Han tok meg i hånda og presenterte seg. Jeg rødmet heftig og jeg kjente med en gang at jeg ble ekstremt nervøs. Han må ha merket det, for han la en rolig hånd på skulderen min og sa: ”Jeg vet du vil klare dette veldig bra.”

dxc__xp3773711
Tilda Swinton og David Bowie i videon til The Stars (Are Out Tonight). Foto: Sony Music

Jeg fikk ikke høre sangen jeg skulle mime til, ”The Stars (Are Out Tonight)”, før den dagen jeg kom på settet. Og det er ikke bare selve teksten jeg måtte kunne, det var små lyder innimellom, jeg måtte vite hvor pausene skulle komme, hvor låten gikk opp og hvor den gikk ned. I en setning i refrenget sa jeg hele tiden feil ord. Da ropte Floria Sigismondi, regissøren: ”Kom hit, David. Syng det for henne!” David Bowie stilte seg opp og nærmest ropte ut refrenget rett foran meg. Jeg mistenker nesten at Floria gjorde det med vilje slik at jeg skulle få et minne for livet. Og det ble det virkelig. Etter vi var ferdig med opptaket mannet jeg meg opp til å be om en autograf på arket hvor jeg hadde skriblet ned teksten til sangen. Da jeg sa at den var til pappa, sa han: ”Faren din? Hvordan våger du! og lo en rungende latter.

dxc__qu3773651ny
Iselin Steiro som David Bowie i videoen til “The Stars Are Out Tonight.” Foto: Sony Music

Jeg opplevde David Bowie som en mild og omsorgsfull person. Ikke som i alle videoene jeg hadde sett og studert, den selvsikre og nesten arrogante starpower-personen jeg selv skulle spille på settet. Jeg husker jeg tenkte at han var blitt en eldre mann. Nesten litt bestefaraktig. Men det kan jo også komme av kostymet han hadde i videoen, en bestefaraktig kardigan og slacks. På et tidspunkt satt vi unge skuespillerne og hang i en sofa da han kom og satte seg ned sammen med oss. Han fortalte om turnélivet og personlighetene han ikledde seg, og jeg husker at jeg tenkte at han virkelig var i sitt eget flytende univers. Det at han har klart å være så trygg på seg selv i alle de eksentriske kostymene og karakterene han ikledde seg i løpet av karrieren, synes jeg er utrolig fascinerende. Det er ganske sterkt å kunne stå i det og få alle til å respektere deg fremfor å latterliggjøre deg. Det var han som ledet an og satte standarden. Men først og fremst tenkte jeg at han var en person som var brennende til stede i sin egen verden. Et ekte kunstnersinn, et drømmende menneske.

David Bowie døde i kreft den 10. januar, 69 år gammel. Hans siste album, Blackstar, kom ut to dager før han døde.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *