Ti bøker jeg skulle ha lest i år

Noen bøker ble lest i 2015, andre ble med tanken. Her er noen jeg ikke rakk, men som ligger øverst i bunken i 2016.

9780307271037

 

 

 

 

 

 

 

The Buried Giant av Kazuo Ishiguro

Ishiguro har skrevet noen av de fineste bøkene jeg vet om, men akkurat dette Tolkien-aktige påfunnet med riddere, drager og svartekunster fristet i utgangspunktet ikke så veldig. Nå har boken havnet på så mange beste-bøker-lister for 2015 at det bare er å bøye av. (Knopf)

KRIGEN_HAR_INTET_KVINNELIG_ANSIKT_forside_x.indd

Krigen har intet kvinnelig ansikt av Svetlana Aleksijevitsj

Det er de Nobelprisvinnerne du aldri har hørt om. De du vet du aldri kommer til å lese, eller forstå, for den saks skyld. Men så er det de som plutselig kastes mot deg med ny aktualitet, og som du får veldig lyst til å bli kjent med. Aleksijevitsj er en sånn forfatter,og dokumentarfortellingen hennes om Den røde armés glemte heltinner, er en sånn bok. (Kagge)

Innbundet.jpg

Alice A4 av Inger Bråtveit

Bråtveit er en forfatter man bør følge med på, det er åpenbart, dessuten er prosjektet hennes med å dikte fritt rundt litterære klassikere spennende. Forrige gang tok hun utgangspunkt i Vesaas, men jeg er enda mer glad i Lewis Carrolls Alice i Eventyrland, som i denne boken er flyttet til en norsk drabantby. Bråtveit er herved flyttet fra bokhylla mi til nattbordet. (Oktober)

isbn9781473621176.jpg

Leading av Alex Ferguson

Du behøver ikke være fotballfan for å innse at det Alex Ferguson fikk til i Manchester United antakelig skyldes en ledelsesfilosofi som kan brukes til langt mer enn å vinne mesterskap. Siden jeg er gift med en supporter, venter jeg tålmodig på at denne boka skal krype inn i huset av seg selv. (Hodder & Stoughton)

9788252189087_framside.jpg

The M Train av Patti Smith

Det er så deilig å være på reise med Patti Smith, i hvert fall var det det i forrige utgivelse Just Kids, om vennskapet med Robert Mapplethorpe. Smith er usentimental og lite nostalgisk, jeg blir begge deler når jeg leser henne. Denne har jeg spart på, ikke glemt. Jeg gleder meg. (Samlaget)

Clarice-Lispector.jpg

Stjernenes time av Clarice Lispector

Jeg så et bilde av Lispector i Morgenbladet og trodde først hun var filmstjerne, før jeg innså at hun var noe så sjeldent som en kvinnelig, glamorøs brasiliansk forfatter som har fått en renessanse. Stjernens time ble utgitt i 1977, etter at Lispector var død, og kom på norsk i år. Et hundre siders nyttårsforsett for min del. (Bokvennen)

the-year-of-lear-9781416541646_hr

1606: William Shakespeare and the Year of Lear av James Shapiro

Hvis du synes en hel biografi kan bli overveldende, så er Shapiros prosjekt noe for deg. Han tar nemlig for seg ett eneste år i Shakespeares liv – for andre gang. Den irske forfatteren Colm Tóibín var en av flere som hadde denne på listen over årets beste bøker da The Guardian gjorde opp status før jul.

Barneloven

Barneloven av Ian McEwan

Tenk deg at mannen din (eller kona) kommer til deg og sier at de stortrives i ekteskapet, men likevel har tenkt å ha et forhold til en annen. Et siste, lidenskapelig sprell. Jeg hørte Ian McEwan lese denne passasjen da han besøkte Oslo og Litteraturhuset tidligere i år, til fornøyd klukking fra salen. Nå må jeg finne ut hvordan det går.

hynde_cover.jpg

Reckless: My life as a pretender av Chrissie Hynde

Et eneste avsnitt i denne boken skapte så mye baluba at det nesten dominerte hele lanseringen av den. Hynde påtok seg nemlig mesteparten av skylden for at hun selv ble utsatt for vold av en motorsykkelgjeng som 21-åring. Det satte i gang en mediedebatt om offerroller, men for meg er det coverbildet som selger hele boka. Gullboots i badekaret. En sånn dame vil man lese om. (Doubleday)

9788202487065.jpg

Underkastelse av Michel Houellebecq

Ingenting er bedre enn å få en julegave man ikke visste at man ønsket seg. Houellebecq kom med byttelapp, men her er det like godt å gi seg i kast med litt nyere fransk dannelse. Forfatterens dystopiske visjon for eget land er lagt til året 2022, en ikke altfor fjern framtid. Om ikke annet bør jeg ha lest ut boka innen den tid. (Cappelendamm)

Forfatterportrett av Patti Smith: Jesse Dittmar/Samlaget

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *