Fem filmer som feirer ekteskapet

Det finnes massevis av filmer om mennesker som forelsker seg, men ikke like mange om om dagene derpå. Her er fem fine unntak.

45 years

Hvor godt kjenner man egentlig en person man har vært gift med i 45 år? Da Geoff (Tom Courtenay) får vite at ungdomskjæresten som forsvant for 50 år siden er blitt funnet, må kona hans Kate (Charlotte Rampling) forholde seg til en hittil ukjent del av livet hans. Geoffs ekskjæreste døde da de to var på fottur i de sveitsiske alpene og har ligget i isen siden. Men så viser seg at Geoffs egne følelser for henne ikke er like nedfrosset som han gir inntrykk av. Hendelsen utsetter det ellers bunnsolide ekteskapet for dets kanskje hardeste prøvelse, midt i forberedelsene til feiringen av deres 45 års bryllupsdag. Regissør Andrew Haig borer seg ned i hverdagskjærlighetens minutiøse detaljer (slik han også gjorde i sin forrige film Weekend ) – det er tross alt der krisen manifesterer seg. ”Jeg vil ikke at vi skal begynne å røyke igjen,” sier Kate, slik ektepar ofte snakker om seg selv som én organisme. Men så viser det seg at det også finnes et ”deg” og et ”meg”, og at det å bli kjent med den du deler seng med er noe du aldri blir helt ferdig med.

45 years har kinopremiere 2. juledag.

AnotherYear_PIC1

Another year

Stakkars vennene til ekteparet Tom og Gerri. Både Toms kompis Ken og Gerris kollega Mary sliter med et famlende kjærlighetsliv og en vaklende tro på tilværelsen, noe som får dem til å innta vin som om det var en energidrikk når de kommer på besøk. Midt i alt dette fremstår Tom (Jim Broadbent) og Gerri (Ruth Sheen) som to harmoniske, stødige skikkelser som fortsatt elsker hverandre, fortsatt har lyst på hverandre, og som synes toppen av lykke er å stelle i kolonihagen på en søndag. Mike Leigh er glad i å lage grå, engelske filmer, og i det perspektivet synes jeg Another Year er noe av det mest fargerike han har satt sammen. Det finnes få filmer i vår tid som skildrer lykkelige, slitesterke ekteskap på denne måten, hvor det å dele hverdagslivets enkle oppgaver er nok.

Another year kan leies hos Get filmleie. 

dcfaibn1

This is 40

Debbie (Leslie Mann) sitter ved et åpent vindu på soverommet og røyker med oppvaskhansker på for at forhindre at lukten setter seg i fingrene. Hele familien vet at hun røyker, hun bare vet ikke at de vet det. Pete (Paul Rudd) spiser cupcakes over søppelspannet fordi han har lovet å kaste dem, og da er det ikke så farlig at han spiser nesten alle før han kaster dem. Judd Apatows spinn-off til Knocked Up, hvor Mann og Rudd også spilte ektepar, viser oss alt det vi gjør, sier og ikke minst skammer oss over i et ekteskap: Det å fantasere om at kona skulle dø, for eksempel, for så å fråtse i forestillingen om sympatien man vil få som enkemann og alenefar. Apatows fremste kilde til innsikt er hans eget liv: Leslie Mann er i virkeligheten Apatows kone gjennom 18 år og barna i filmen er deres egne. This is 40 har fått kritikk for å være både retningsløs og kaotisk, men hva så? Det er førtiårene også.

This is 40 kan leies hos iTunes.

sehmpmx2

Amour

Kanskje den fineste filmen som er laget om det å bli gammel, men også en uforbeholden hyllest til livslang kjærlighet. Michael Haneke viser oss at å elske er å tåle; ofte dreier det seg om karaktertrekk, om vaner, alt dette som skaper irritasjon, men som vi likevel må leve med. Men George (Jean-Louis Trintignant) og Anne (Emmanuelle Riva), som begge er i 80-årene, er forbi alt det. Nå handler det om å tåle andre ting: Demens. Sengevæting. Slag som inntreffer mens man koker et egg. Det store spørsmålet er: hvor langt vil du gå for å hjelpe og pleie den du elsker? Haneke tar oss inn i den nesten bibelske versjonen av kjærligheten – den som utholder alt, tåler alt – men som også tross alle regler og all moral. Den lever sitt eget liv, og dør på sine egne vilkår.

Amour kan leies hos iTunes.

aaajoww1

Før midnatt

I Før soloppgang, den første filmen om amerikanske Jesse og franske Céline, argumenterer Jesse hardt for å få sitt nye bekjentskap til å gå av toget sammen med han. ”Hopp fremover i tid, 10, 20 år, sier han. ”Du er gift, men ekteskapet ditt har ikke den samme gnisten som det pleide å ha. Du begynner å tenke på alle de mennene du har møtt i livet ditt, og på hva som kunne ha skjedd hvis du ble med en av dem.” I Før midnatt, regissør Richard Linklaters tredje film om de to, er det nettopp det vi gjør: Hopper 20 år frem i tid. Jesse og Céline er nå i 40-årene, foreldre til tvillinger og på ferie i Hellas. Vennene de deler hus med har tilbudt seg å passe barna, og har til og med ordnet et hotellrom til ekteparet. De, på sin side, kjenner at de nesten ikke orker. Men så legger de i vei likevel, i lav kveldssol, mot en temmelig heftig kveld. I Før midnatt krangles det på spektakulært vis, intenst og opprivende, idet samlivet rives ned og bygges opp opptil flere ganger på en og samme kveld. Og beveger seg dermed langt bortenfor det punktet hvor de fleste kjærlighetshistorier på film har rent ut med rulleteksten.

Før midnatt kan streames på Netflix.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *